Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-09-06 07:01:59

Azerbajdzsán: Az elnöki család kezében az olaj, a közlekedés, a telekommunikáció

Demokratikus országoknak álcázott rezsimek élnek tovább az egykori Szovjetunió területén. Az alábbiakban az Azerbajdzsánban uralkodó állapotokat és az ugyanott uralkodó elnöki családot mutatjuk be. Ilham Alijev lányai aranybányákkal, fiai olajmezőkkel és dubaji luxusingatlanokkal rendelkeznek, de a biztosítási- és az építőiparban is szépen kamatoztatja tehetségét a família. Egy egészen ázsiai sikertörténet.

Azerbajdzsán: Az elnöki család kezében az olaj, a közlekedés, a telekommunikáció

Azerbajdzsán elnöki családja az ország nyereséges olajszektorából szerezte vagyonát. Az első elnök, Heydar Alijev korábban a KGB vezetője volt, 1993-ban ragadta magához a hatalmat. Fia, Ilham lett az állami olajvállalat, a SOCAR alelnöke, amely az ország 7 milliárd hordónak megfelelő olajkészletét rejtő mezők felett rendelkezik. Amikor Heydar 2003-ban meghalt, Ilham követte a hatalmon egy ellenőrzött választás keretében. A SOCAR azóta is állami tulajdonban maradt, annak ellenére, hogy számos külföldi befektető próbálta megvesztegetni az azeri vezetőket a privatizáció reményében. Az olajcéget jelenleg is az elnök irányítja, a leányvállalatok és a beszállítók rendszere rendkívül átláthatatlan. Az azerbajdzsáni törvények tiltják, hogy kormányhivatalnokok, beleértve az elnököt is, saját vállalkozásokkal rendelkezzen, de a szabályok nem vonatkoznak a családtagokra.  

Az Azerbajdzsánra vonatkozó rész 1 perc 40 másodperctől kezdődik.

Már megint az offshore-lovagok

A Szabad Európa Rádió egy közelmúltbeli kutatása során felfedte, hogy egy egész sor offshore vállalat és luxusingatlan van Ilham Alijev gyermekeinek nevén. Leányai, Leyla (27) és Arzu (23) aranybányák tulajdonosai. A rezsim 2007-ben ajándékozta az AIMROC vállalatnak a Csovdar nevű falu mellett található aranybánya 70 százalékát és még 5 másik területet. Csak a Csovdar melletti bánya 2,5 millió dollár értékű arannyal és ezüsttel rendelkezik. Az AIMROC négy vállalat tulajdonában áll, ezek egyike a brit székhelyű Globex International, amely három Panamában regisztrált vállalathoz tartozik: mindháromban a két Alijev lány a vezérigazgató.  

Leyla Aliyev

Ehhez hasonló módon a két Alijev lány tulajdonában van az ATA Holdings, Azerbajdzsán egyik legnagyobb cégcsoportjának 51 százaléka, amely jelentős szerepet tölt be az ország pénzügyi és biztosítási piacán, az építőiparban valamint az Azerfon telekommunikációs cégben, amely több mint 1,7 millió ügyféllel rendelkezik. Az azeri Kommunikációs Minisztérium korábban többször is azt állította, hogy az Azerfon a Siemens tulajdonában van, de a német cég tagadja, hogy valaha is birtokolt volna részvényt a vállalatban.   

Arzu Aliyev

A 23 éves Arzu Alijev tulajdonában van az SW Holdings egy nagy része, amely a légiközlekedés monopóliumával rendelkezik, és a korábbi állami légitársaság az AZAL privatizációja során jött létre.

A 11 éves multimilliárdos

Egy 2010-es cikkben a Washington Post azt írta, hogy az elnök gyermekeivel megegyező nevű és életkorú azeri állampolgárok vásároltak számos dubai ingatlant mintegy 75 millió dollár értékben. A cikk szerint 2009 elején két héten belül kilenc vízparti ingatlant vásároltak Dubaiban 44 millió dollár értékben Heydar Alijev nevére, akinek ugyanaz a neve és az életkora, mint az azeri elnök akkor 11 éves fiának.

Leyla jótékonysági munkával igyekszik családja jó hírét vinni, ő az alelnöke a nagyapja nevét viselő Heydar Alijev Alapítványnak, amelynek honlapja szerint „az alapítvány több iskolát épít, mint az azeri Oktatásügyi Minisztérium, több kórházat épít, mint az Egészségügyi Minisztérium, és több kulturális eseményt szervez, mint a Kultusz Minisztérium.” Leyla nemrég elindította a Baku nevű művészeti és divatmagazint, férje Emin Agalarov, helyi popsztár  pedig felléphetett a 2012-ben Azerbajdzsánban rendezett Eurovíziós Dalfesztiválon az ország színeiben.  

Néhány évvel ezelőtt Arzu vált az országimázst erősítő reklámkampány arcává, és a CNN-en sugárzott reklámokban is az ő arcával hívták a turistákat az országba.

atv.hu / ForeignPolicy.com / SzK

Ajánlom

További külföldi híreink