Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-09-01 14:54:59

Azerbajdzsán: döntő szerepe volt a kiadatásban Orbán Viktor látogatásának

Novruz Mammadov, az azerbajdzsáni elnök külügyi vezetője egy azeri hírportálnak elmondta, hogy egy évig folytak a titkos tárgyalások Magyarországgal és Ramil Safarov kiadatásában döntő szerepe volt a magyar miniszterelnök azeri látogatásának.

Azerbajdzsán: döntő szerepe volt a kiadatásban Orbán Viktor látogatásának

Igen, Ramil Safarov Azerbajdzsánban van, jelentette ki az azeri elnök külügyi feladatokért felelős irodájának vezetője, Novruz Mammadov a Newtimes.az nevű hírportálnak adott interjúban.

Mammadov beszámolt róla, hogy Ilham Aliyev azeri elnök írta alá a Magyarországon elítélt Ramil Safarov kegyelmi kérvényét, abban a pillanatban, ahogy a 35 éves férfi Azerbajdzsánba érkezett. A külügyi vezető szerint az államfő ezzel ismét bizonyította, hogy minden azeri polgárnak az elnöke.

Novruz Mammadov

Mammadov szerint ugyanakkor vannak némelyek, akik másnak tulajdonítják Safarov hazatérését, mellyel kapcsolatban fals információk is megjelentek. „Mindenki meg kell, hogy értse, hogy Ramil Safarov kiadatása egy igen érzékeny téma”, fogalmazott a külügyi vezető, aki szerint az ügynek különleges politikai súlya van. Mammadov azon véleményének is hangot adott, hogy az örmények Azerbajdzsán-ellenes kampányt folytatnak, amihez megpróbálnak minél többeket megnyerni.

A külügyi vezető a kiadatásról is nyilatkozott, elmondta, hogy a nyilvánosságtól teljesen elzárt környezetben folytak a titkos tárgyalások, melyek az azerbajdzsáni elnök különleges felügyelete alatt zajlottak az elmúlt évben. „Ezzel egyidőben Ilham Aliyev elnök felügyelte az egyeztetéseket a magyar és azeri rendészeti erők között. Az ügyben döntő szerepe volt annak a megegyezésnek, melyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök azerbajdzsáni látogatása alatt értek el”- magyarázta Mammadov, majd hozzátette: Ramil Safarov kiadatása az azeri elnök döntésének és állhatatosságának köszönhető.

atv.hu / newtimes.az

Ajánlom

További külföldi híreink