Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-08-30 15:48:59

Ban Ki Mun felszólította Iránt: fejezze be Izrael fenyegetését

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, az el nem kötelezett országok mozgalmának konferenciáján közölte Irán vezetőivel: Izraellel kapcsolatos kijelentéseik „elfogadhatatlanok, és mindenki elítéli azokat”.

Ban Ki Mun szerdán érkezett Iránba az el nem kötelezett országok mozgalmának (NAM) konferenciájára. Az ENSZ-főtitkár több iráni vezetővel is találkozott – köztük Ali Hameneivel, az Iráni Iszlám Köztársaság vallási vezetőjével és Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel – közölte Martin Nesirky, Ban Ki Mun szóvivője. Az ENSZ-főtitkár Ali Laridzsánival, az iráni parlament házelnökével és Szaíd Dzsaílival, az Iszlám Köztársaság legfelsőbb nemzeti biztonsági tanácsának titkárával is megbeszéléseket folytatott.

A tárgyalások során a főtitkár világossá tette a nemzetközi közösség aggodalmait és elvárásait azokban a kérdésekben, amelyek mind a térség stabilitása, mind az iráni nép szempontjából sürgető fontosságúak – közölte Nesirky. A szóvivő hozzátette: az elnökkel folytatott megbeszélésen a főtitkár kitért arra is, hogy az emberi jogok helyzete – beleértve az alapvető polgári és politikai jogokat is, amelyeket tiszteletben kellene tartani – Iránban továbbra is aggodalomra ad okot.

Ban Ki Mun az elnökkel, majd külön a vallási vezetővel folytatott megbeszélésen azt is megemlítette: mélységesen elítéli az iráni vezetők holokausztot és Izrael létezéshez való jogát tagadó megjegyzéseit. A főtitkár kijelentette: az ilyen támadó és gyújtó hangú megnyilvánulások elfogadhatatlanok és mindenki számára elítélendőek.

Mindkét iráni vezető többször szólított fel arra, hogy töröljék le Izraelt a térképről. Nemrégiben Ahmadinezsád közölte: „A világ igazságának és szabadságának stabilitása érdekében minden szabadságszerető és igazságkereső embernek mindent meg kell tennie a cionista rezsim felszámolásáért.” Hamenei pedig a napokban jelentette ki: „a palesztin ügyre a remény fénye fog ragyogni, és ez az iszlám föld bizonyára újra a palesztin nemzeté lesz, a felesleges és csaló cionista rezsim pedig eltűnik a térképről”.

Ban Ki Mun szóvivője arról is beszámolt, hogy a főtitkár Irán nukleáris programjáról is beszélt az ország vezetőivel, és felszólította őket: Iránnak konkrét lépéseket kell tennie ahhoz, hogy eloszlassa a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aggodalmait, és bebizonyítsa a világnak, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

A főtitkár az elnököt és a legfőbb vallási vezetőt arra is intette: Irán gyakoroljon nyomást a szír vezetésre az országban zajló erőszakos cselekmények leállítására, és teremtse meg az ellenzékkel való párbeszéd és a szír nép igényeinek megfelelő politikai folyamatok beindításának lehetőségét.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elhibázott lépésnek nevezte a teheráni NAM- csúcstalálkozót, és kijelentette: a konferencia szégyent hoz az emberiségre. Netanjahu közölte: nem lát okot arra, hogy az ENSZ-főtitkár olyan antiszemita rezsim vezette országba látogasson, amelynek célja Izrael államának elpusztítása.

atv.hu / Arutz Sheva

Ajánlom

További külföldi híreink