Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-08-01 10:41:59

Bombera: ahol elég a választások napján regisztrálni, ott sokkal többen szavaznak

Gyakran hivatkoznak arra, hogy az Egyesült Államokban is bevett gyakorlat a választói regisztráció. Ott, ha az ember nem költözik el másik államba, csak egyszer kell regisztrálni. A részletekről Bombera Krisztina, az ATV New York-i tudósítója számolt be.

Bombera: ahol elég a választások napján regisztrálni, ott sokkal többen szavaznak

Az Egyesült Államokban a választói regisztrációra egyetlen okból van szükség: azért, mert itt nincs semmiféle országos, teljes lakosságot felölelő népességnyilvántartás. Vagyis választói regiszter csakis egyéni, önkéntes regisztráció útján állítható össze. Könnyíti a helyzetet, hogy alapvetően csak egyszer kell regisztrálni, hacsak az ember nem költözik más államba, vagyis későbbi választásoknál nem kell újra részt venni ebben a procedúrában.

Bombera Krisztina elmondta, hogy a rendszer visszaélések és gyanúsítgatások örökös tárgya, és sokak szerint hozzájárul ahhoz, hogy a fejlett demokráciák többségéhez képest Amerikában lényegesen alacsonyabb a részvétel a választásokon. Ráadásul azokban az államokban, ahol elég a választás napján regisztrálni - kilenc ilyen állam van - jóval magasabb is a részvétel, mint máshol.

 

Az ATV New York-i tudósítója szerint választások környékén, tehát most is, visszatérő vád, hogy állami szinten a helyi törvényhozók a regisztrációs törvények megváltoztatásával a saját javukra próbálják fordítani azt, hogy melyik párt szavazói mennek majd el többen szavazni. Most is törvénymódosítási hullám söpör végig az országon, főleg a republikánusok által vezetett államokon, és főleg ott, ahol a választási eredmény már most nagyon szorosnak látszik.

Van, ahol a személyazonosítás feltételeit szigorították, van, ahol az előzetes szavazás lehetőségét kurtították meg, a demokraták szerint úgy, hogy főleg a fiatalok, a feketék és a spanyolajkúak részvételét nehezítsék meg -  akik túlnyomóan Barack Obama támogatói- magyarázta Bombera. Pennsylvania államban például a regisztráció friss módosítása nyomán már ki is derült, hogy a demokrata szavazók 10-15%-ának hiányoznak azok a papírjai, amelyek nélkül az idén nem szavazhatnak. Az ügy alkotmányosságát már a szövetségi bíróság vizsgálja.

atv.hu

További külföldi híreink