Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-07-02 15:10:45

Korrupciós vádak miatt lemondott: sírva búcsúzott Umberto Bossi

Harminc év után vezért cserélt az Északi Liga szélsőséges olasz párt: a korrupciós vádak miatt lemondott Umberto Bossit Roberto Maroni váltotta fel.

Hírek, fotók, videók! Kattintson, lájkoljon minket és ossza meg a véleményét az atv.hu Facebook-oldalán is!

Harminc év után távozott a párt alapítója és karizmatikus vezére, Umberto Bossi - adta hírül a hétfői olasz sajtó a szélsőséges jobboldali párt vasárnap este, Milánóban lezárult kongresszusának eredményét.    

A nyolcezer küldött előtt sírva búcsúzó Bossi kijelentette, "nem az Északi Ligában, Rómában kell keresni a korruptakat és tolvajokat", szavait azonban kifütyülték.     

"A gyermek a tiéd!" - a bibliai Salamon királyt idézve adta át a pártot Bossi az új főtitkárnak, Roberto Maroninak, egykori olasz belügyminiszternek, aki 1979 óta Umberto jobbkezének számított.    

A párt vezetésére egyedül jelentkező Maroni a kongresszuson mondott beszédében az Északi Liga eredeti célkitűzéseihez való visszatérést hirdette meg célként, vagyis az északolasz Padánia függetlenségét és a Rómától való elszakadást. Maroni bejelentette, hogy a párt vissza akarja vonni 22 szenátorát és 59 képviselőjét az olasz parlamentből.    

Maroni hétfőtől "új korszakot" ígért. Hangsúlyozta, hogy a párt becsületét és egységét akarja helyreállítani.    

Umberto Bossi áprilisban mondott le, miután az olasz ügyészség vizsgálata kiderítette, hogy az Északi Liga kasszájából tizennégymillió euró a pártvezér családtagjai és közeli munkatársai kiadásait fedezte. Lemondott Bossi fia, Renzo is és kizárták a pártból Francesco Belsito pénztárnokot is, aki drágakövekbe fektette a tagsági díjakat.  

   

Maroni  hétfőn a párt megtisztítását ígérte.    

Az egykor harmadik legnagyobb olasz politikai erő, ötszörös kormánypárt Északi Liga támogatottsága felére esett vissza  májusi helyhatósági választásokon.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink