Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-06-19 11:50:59

Costa Rica, Kolumbia és Vietnam a világ legboldogabb országai

A világ boldogság-rangsorát Costa Rica, Kolumbia és Vietnam vezeti. A boldogság indexének megállapításához nem a GDP-mutatót vették alapul, hogy az élettel való szubjektív elégedettséget.

A brit New Economics Foundation (NEF) kutatóintézet szerint Ukrajna a 100. helyet foglalja 151 ország között. A NEF-listát pár évente szokták összeállítani a boldogság-index (Happy Planet Index, HPI) alapján – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál.

A HPI index kiszámolásához nem a GDP-mutatókat vagy az egy főre jutó átlagjövedelmet veszik alapul, hanem az élettel való elégedettséget, a várható élettartamot és az energiaellátás szintjét.

E három mutató alapján 2012-ben Costa Rica, Kolumbia és Vietnam lett a világ első három legboldogabb országa. A negyedik helyen Belize, az ötödiken pedig El Salvador áll.

A kutatás szerzői szerint a boldogság-index megmutatja, hogy hogyan lehet minél hamarabb elérni a boldogságot illetve, hogy milyen hosszú életre számíthatunk. Szakértők megjegyezése szerint a jólét szintje nem feltétlenül az erőforrások magas kihasználtságával hozható összefüggésbe.

Legelőször 2006-ban állapították meg a HPI-indexet, ekkor az USA (105. hely) és Oroszország (122. hely) a sokadik helyre került.

karpatinfo.net

Ajánlom

További külföldi híreink