Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-05-31 11:50:59

Közbenjár az európai elit Görögországért - Bajnai is aláírta

Vezető közgazdászok, korábbi kormányzati szereplők és az Európai Parlament egykori képviselői felszólították a politikusokat és a közvéleményt, hogy ne hagyják magára Athént, a következmények ugyanis katasztrofálisak lennének – írja a Spiegel.

Közbenjár az európai elit Görögországért - Bajnai is aláírta

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

A legtöbb európai kormány és miniszter szerint elkerülhetetlen, hogy Görögország elhagyja az euróövezetet, az európai elit egy prominens csoportja azonban ezt nem kívánja elfogadni. Egy közös nyilatkozatban felszólítják az uniós vezetőket, hogy ne engedjék Görögországot elbukni.

Szerdán az internetet közzétettek egy kérelmet, melyet 50-en írták alá, köztük olyan személyek, mint Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Hans Eichel korábbi német pénzügyminiszter, Giuliano Amato volt olasz miniszterelnök, vagy Peter Bofinger neves német közgazdász. A nyilatkozatban azt írják, látszólag „az eurózóna számára Görögország kilépése nem okozna nagy problémát” de ténylegesen „politikai és gazdasági katasztrófával járna”, mivel ez a lépés „szétszakítaná az eurózónát, amely mély recesszióhoz” és „egy új, világméretű pénzügyi válsághoz” vezetne. Egy ilyen lépés az aláírók szerint visszafordíthatatlan károkat okozna Európának.

A nyilatkozatban felszólítják a jelenlegi vezetőket, hogy „adják meg Görögországnak a lehetőséget az eurózónán belül, hogy visszatérhessen a fenntartható növekedéshez”.

Szerintük „nem lehet már többé tagadni”, hogy a szigorú és kompromisszumok nélküli megszorítás politikája megbukott. Az aláírók szerint a politikának egy olyan kompromisszumot kellene találnia, amely helyreállítja a görög államháztartást, ugyanakkor több időt kaphatna arra Görögország, hogy visszafizesse az IMF-től és más nemzetközi partnerektől kapott kölcsönt.

A nyilatkozatban konkrét javaslatokat is megfogalmaznak a politikusok és a közgazdászok. Szerintük csökkenteni kellene a görögök által fizetendő hitelek kamatait és tisztázni kellene, hogy pontosan milyen reformokra lenne szükség, amellyel az aláírók szerint a görög nép gazdasági növekedésbe vetett reménysége újra megszilárdulna. A nyilatkozat aláírói leginkább a német kormányt kritizálják, amely nem hajlandó kompromisszumot kötni a görög megszorító intézkedések szükségességével kapcsolatban. A nyilatkozat azzal zárul, hogy „teljesen nyilvánvaló, hogy mindkét oldalnak áldozatokat kell megtennie, de egy prosperáló Európa mindannyiunk számára ér ennyit”.

A nyilatkozat aláírói közül sokan a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) tagjai, amely az első pán-európai elemző cég. Az ECFR alapítói között olyan személyek vannak, mint Soros György, Joschka Fischer, Brian Eno és Rem Koolhaas, a jelenlegi tagok között pedig leginkább korábbi európai politikusok és közgazdászok találhatóak. Mivel az ECFR politikailag független kutatóközpont, ezért az 50 aláíró magánszemélyként írta alá a nyilatkozatot.

atv.hu / speigel.de

Ajánlom

További külföldi híreink