Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-05-25 06:44:59

A dánok a legboldogabbak emberek a földön

Újabb elemzést készített az OECD arról, hogy a fejlett világban mennyire elégedettek az emberek az életükkel. Anyagi jólét, egészség és az erős szociális háló az, amely leginkább befolyásolja az emberek boldogságérzetét. Az Egyesült Államok nem került be az első 10 ország közé, ellentétben Ausztráliával, Izraellel és a skandináv nemzetekkel.

Az anyagi jólét az, ami a legerőteljesebben befolyásolja az általános elégedettséget, a 10 legboldogabb nemzetből 9-ben magasabb az átlagos jövedelem, mint az OECD átlag.

Ráadásul ennek a 10 nemzetnek a gazdasága többnyire növekszik, a GDP-hez viszonyított állami adósság pedig a legalacsonyabbak között van világviszonylatban. Matthias Rumpf, az OECD vezető médiaszakembere szerint a foglalkoztatottság is a legfontosabb szempontok közé tartozik, különösen hogy az embereknek hosszútávú, stabil munkahelye legyen. A top 10 országban jellemzően alacsony a munkanélküliség. „Akiknek nincs munkájuk, azok általában nem annyira boldogok” , vélekedett a vezető.

A gazdasági stabilitás után a fizikai és szociális jólét határozza meg a legjobban a boldogságot, a vezető 10 országból kilencben magasabb az áltagos várható élettartam az OECD-s átlagnál, ami 79,8 év. Ezekben az országokban ráadásul nagyon erősek az emberi kapcsolatok, a tízből hét országban a legmagasabb az átlaga azoknak a lakosoknak, akiknek van egy barátjuk, vagy családtagjuk, akire a bajban számíthatnak.

Nem meglepő módon az elegendő szabadidő is hatással van egy személy mentális egészségére, a kutatásban legjobban teljesítő országok többségében több a szabadidő az OECD-s átlag 14,76 óránál (ebbe beleértendő az alvás is). Dániában, a legboldogabb országban egy személy átlagosan 16 óra szabadidővel rendelkezik naponta.

Az Egyesült Államok tizenegyedikként pont lecsúszott a top 10-es helyezésről, mert míg Amerikában a legmagasabb az átlagjövedelem és az egészség, addig a várható élettartam alacsony a fejlett országokhoz képest, alacsony a munkahelyi biztonság és rendkívül magas a munkanélküliség.

A legboldogabb emberek Dániában laknak, ahol a legmagasabb az emberek elégedettségi szintje, az embereknek majdnem háromnegyede (73%-a) dolgozik, de ezek közül csak alig 2%-uknak van hosszú munkanapja a kutatás szerint.  

Második helyen a norvégok futottak be, akik az OECD jelentése szerint a pénzügyileg legbiztonságosabb országban élnek. Itt 75%-os a foglalkoztatottság és  náluk a harmadik legmagasabb az átlagkereset. Norvégiának van az egyik legegészségesebb népessége, a várható élettartam 81,2 év és a lakosság 80%-a állítja magáról, hogy „jó”, vagy „nagyon jó” az egészségi állapota. Norvégiban ráadásul magas a költségvetési többlet annak ellenére, hogy minőségi közegészségügyi és oktatási szolgáltatást nyújt. A harmadik helyezett Hollandia lett, ahol szintén 75%-os a foglalkoztatottság, és csak 0,68% dolgozik többet a heti átlag 50 óránál. Összehasonlításképpen az Egyesült Államok munkavállalóinál ez az arány eléri a 10,89%-ot.

Negyedik helyezett lett Svájc, ahol a legmagasabb (79%) a foglalkoztatottság, Ausztria az ötödik, ahol jelentősen magasabb az évi átlagkereset (27.541 dollár) az OECD-s átlaghoz (22.387 dollár) képest. Hatodik helyezett lett Izrael, ahol a várható élettartam a hatodik legmagasabb (81,7 év) az OECD országok között, alacsony az elhízási arány (13,8%) és a megkérdezettek 81%-a állította, hogy „jó” vagy „nagyon jó” az egészsége.

Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban az elhízottak aránya 33,8% a felnőttek között és a várható élettartam 78,7 év. Az országban jelenlévő folyamatos biztonsági aggodalmak ellenére a megkérdezett izraeliek 70%-a érzi biztonságban magát este, amikor hazafele tart, és bár az izraeliek 19%-a dolgozik többet heti 50 óránál, mégis magas az élettel való elégedettség.

Hetedik helyen a finnek végeztek, akik nagy hangsúlyt helyeznek a szabadidő eltöltésére, azon belül is a szaunázásra, az 5,3 millió lakosú országban 2 millió szauna van a háztartásokban, amely több mint ahány gépjárművet birtokolnak a finnek. Az ausztrálok lettek a nyolcadikok, annak ellenére, hogy nagyon sokat dolgoznak, mégis egészségesebbek az átlagnál, náluk az ötödik legmagasabb a várható élettartam és 85%-uk állítja, hogy „jó” vagy „nagyon jó” az egészsége. Gazdaságilag is jól állnak, a munkanélküliség mindössze 4,9% a kontinensen, az államadósság pedig csak 4,9% a GDP-hez viszonyítva (összehasonlítva, az Egyesült Államokban ez az arány 73,8%).

Kilencedik helyezett lett Kanada, amit nagyrészt egészségügyi rendszerének köszönhet, a kanadaiak 88%-ának „jó” vagy „nagyon jó” az egészsége. Magas szintű az oktatás is, a kanadaiak 88%-a leérettségizett, és a munkaköteles állampolgárok 72%-ának van munkája. Olaszországban például a lakosságnak csak 54%-a rendelkezik érettségivel és 57% dolgozik.

Tizedik helyen végzett Svédország, ahol a legalacsonyabb a légszennyezettség az OECD országok között, a svédek 97%-a elégedett az ivóvíz minőségével.

A felmérésben több mint 30 adatot figyeltek több mint 11 kategóriában, beleértve az oktatást, az egészséget és a foglalkoztatottságot. A felmérésben megkérdezték az ország lakóit, hogy 1-10-ig értékeljék, mennyire elégedettek az életükkel.

atv.hu / 247wallst.com

Ajánlom

További külföldi híreink