Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-03-17 19:06:00

"Gyógyító szándékkal" katasztráltak kisfiúkat a holland katolikusok

Egy tavaly decemberi jelentést felgöngyölítve egy holland lap arról írt legalább tíz esetre hivatkozva, hogy az 1950-es években több fiút kasztráltatott a katolikus egyház. Olyan gyerekekről van szó, akiket a világháború után egyházi intézményekben erőszakoltak meg, a kezelést a homoszexuális hajlam gyógyításaként szánta a katolikus egyház.

A holland katolikus egyház több fiatal fiút kasztráltatott az 50-es években, mert így akarták kezelni őket az állítólagos homoszexuális hajlamuk miatt - írta szombaton az NRC Handelsblad holland lap.

A lap forrásainak legalább tíz ilyen esetről van tudomásuk. Az állítások alapját az egykori műtéti beavatkozások elszenvedőinek vallomásai, orvosi jelentések, magánlevelek és ügyvédi dokumentumok képezik.

A kasztráltak olyan kiskorú fiúk voltak, akiket korábban katolikus iskolákban vagy internátusokban egyházi személyek megrontottak. A sebészeti beavatkozásokra az egyház fennhatósága alá tartozó pszichiátriai klinikákon került sor. A dokumentumok szerint a műtéteket azért kezdeményezték, mert a gyerekeket "meg kell szabadítani a betegségüktől".

Hollandiában tavaly decemberben tették közzé egy vizsgálóbizottság jelentését, amelyből kiderült: 1945 után az ország katolikus egyházi intézményeiben több tízezer gyermeket rontottak, illetve erőszakoltak meg. Jóllehet már akkor felmerült annak a gyanúja, hogy sor került kasztrálás mint "a homoszexualitás gyógyítását célzó terápiás módszer" alkalmazására, ez a körülmény nem került bele a jelentésbe.

Wim Eijk, Utrecht érseke decemberben bocsánatot kért a visszaélések elszenvedőitől, majd a jelentés nyilvánosságra kerülése után úgy fogalmazott, hogy annak tartalma "szégyennel és fájdalommal tölt el".

MTi

Ajánlom

További külföldi híreink