Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-03-07 13:40:59

Netanjahu: „sose engedem, hogy népem a megsemmisítés árnyékában éljen”

„Soha nem engedem, hogy népem a megsemmisítés árnyékában éljen” – ezt mondta Benjamin Netanjahu az amerikai zsidó lobbi legbefolyásosabb szervezetének konferenciáján Washingtonban. Az izraeli kormányfő arról is beszélt, hogy a zsidó állam évekig várt, hogy Irán atomprogramját szankciókkal és a diplomácia eszközeivel leállítsák. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre és történelmi példával indokolta a cselekvés szükségességét.

Netanjahu: „sose engedem, hogy népem a megsemmisítés árnyékában éljen”

Benjamin Netanjahu kezében egy 1944-ben íródott levél másolatát tartotta az AIPAC konferenciáján. A levélben amerikai tisztviselők elutasították zsidó vezetők azon kérését, hogy bombázzák le az auschwitzi náci haláltábort. Az amerikaiak akkor arra hivatkoztak, hogy a hadművelettel csak provokálnák a németeket. Az izraeli kormányfő párhuzamot vont az akkori és a mostani, Irán megtámadását ellenző érvek között.  

Netanjahu azt mondta, hogy "megdöbbentő módon egyesek nem hajlandók elismerni, hogy Irán célja atomfegyverek kifejlesztése. Tudjuk, Irán azt hangoztatja, hogy urándúsítása az orvosi kutatás fejlesztésére szolgál. Persze, biztos - mondta a miniszterelnök. - Ha valami olyan, mint egy kacsa, úgy jár, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor mi az? Talált: az egy kacsa. Csakhogy egy nukleáris kacsa, és ideje, hogy a világ elkezdje kacsának nevezni a kacsát."

Netanjahu megismételte, hogy Izrael fenntartja a jogot önmaga megvédésére. Mint mondta, Izrael számára minden lehetőség az asztalon van. "Sohasem fogom kockára tenni Izrael biztonságát" - hangsúlyozta.

   

A kormányfő figyelmeztetett egy nukleáris Irán veszélyeire. "Egy atomfegyverrel felszerelt Irán drámaian megnövelné a terrorizmust, atomernyőt nyújtva a terroristáknak - mondta. - Vagyis Irán olyan megbízottait, mint a Hezbollah vagy a Hamász arra bátorítaná, hogy támadják meg Amerikát, Izraelt és másokat, mert egy atomfegyverrel rendelkező hatalom támogatja őket."

   

Párhuzamot vonva az Irán megtámadása elleni érvekkel, Netanjahu azt a példát hozta fel, hogy az amerikai hadügy-minisztérium egy 1944-es, a világ zsidó vezetőinek kérését elutasító levele szerint az auschwitzi haláltábor elleni hadművelet "hatástalan" lenne, s "még több német bosszúakciót" váltana ki. "Gondolják csak meg, még több bosszúakciót, mint a holokauszt." A kormányfő elvetette azt az érvelést, hogy egy Irán elleni támadás túl sok áldozattal járna, amennyiben iráni megtorlást váltana ki.

   

"Barátaim, 2012 nem 1944. Ma saját államunk van. És a zsidó állam célja az, hogy megvédje a zsidó életeket, és biztosítsa a zsidó jövőt" - idézte a Háárec az izraeli miniszterelnök szavait, amelyeket az AIPAC washingtoni kongresszusán mondott.

A hét kérdése, fotók, videók, kommentek - kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

    

atv.hu / MTI

További külföldi híreink