Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-02-14 07:25:59

Kiengedték a börtönből az al-Kaida európai vezetőjét

Kiengedték a nyugat-angliai Long Lartin börtönből hétfőn késő este Abu Katadát, az al-Kaida terroristahálózat európai szellemi vezetőjének tartott jordániai-palesztin szélsőségest. A muszlim hitszónok ugyanakkor házi őrizetben marad.

Kiengedték a börtönből az al-Kaida európai vezetőjét

Az 51 éves férfit - aki egy rövid megszakítással csaknem tíz évet volt börtönben - egy múlt heti bírósági döntés alapján bocsátották szabadon.

A házi őrizetben szigorú szabályokat kell betartania: elektronikus karperecet kell viselnie, naponta legfeljebb két órára hagyhatja el otthonát, nem használhat mobiltelefont és internetet, és tilos kapcsolatba lépnie 27 emberrel.

Abu Katada - valódi nevén Omar Mahmúd Mohammed Oszman - ellen hivatalosan nem emeltek vádat Nagy-Britanniában, de brit illetékesek szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a gyanú szerint tanácsokkal látott el muszlim szélsőségeseket, és pénzt gyűjtött merényletekhez.

Később nyilvánosságra hozták Abu Katada szabadlábra helyezésének feltételeit is. Ha ismerőssel találkozik, „csak röviden üdvözölheti, és ki kell lépnie a szituációból”. Nem vezethet ima-összejöveteleket, nem taníthat, nem prédikálhat senkinek, kivéve otthon a feleségének és a gyermekeinek.

Katada legutóbbi szabadlábra helyezésekor még Oszama bin Laden volt a legismertebb személy, akivel nem találkozhatott, de bin Laden likvidálásával al-Zavahiri lett a legnagyobb veszélyt jelentő terrorista. A nyolc oldalas dokumentumban szerepel többek között az 1995-ben a párizsi metróban elkövetett bombamerénylet kitervelője, Rachid Ramda, továbbá Abu Hamza, az uszító iszlám vallási vezető, és Jasszer al-Szirri, akit Egyiptomban távollétében ítéltek el, és akit le is fotóztak Katadával 2008-ban, annak legutóbbi szabadon engedésekor. Szintén szerepel a listán Babar Ahmad, akit az USA azzal vádol, hogy lázadók számára gyűjtött adományokat.

Katada előzetes engedély nélkül feleségén és gyermekein kívül senkivel nem találkozhat és nem kommunikálhat. A brit belügyminiszter előzetes engedélye nélkül nyilvánosan nem foglalhat állást. Le kell adnia útlevelét, és nem birtokolhat olyan jegyet, amely egy meghatározott körzetnél hosszabb útra szól. Csak egy előzőleg jóváhagyott bankszámlával rendelkezhet.

Brit kormánykörök sürgetik Katada Jordániának való kiadatását, ahol távollétében terrorcselekmények miatt elítélték. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban attól tart, hogy Jordániában sérülhetnének Katada jogai. Peter Bone, brit konzervatív politikus erre úgy reagált: Katadát ki kell toloncolni, az Európai Bíróság döntéséből származó következményekkel pedig később is ráérnek foglalkozni. Mint mondta: „más országokban, például Olaszországban is előbbre valók voltak a nemzeti érdekek, mint egy terrorista úgynevezett jogai, és a döntésnek valójában semmi káros következménye nem lett Olaszországra nézve. Nekünk is így kell tenni. Haza kell küldenünk Katadát.”

Jordánia hétfőn kijelentette: a bíróság „hamarosan” olyan új garanciákat tud nyújtani, amelyek szerint Katada kiadatása esetén igazságos bánásmódban fog részesülni. „A törvény kifejezetten előírja, hogy kínzással kicsikart bizonyítékok a jordániai bíróság előtt elfogadhatatlanok” – közölte Ajman Odeh igazságügyi miniszter. „Meggyőződésünk, hogy mihelyst lehetőségünk lesz diplomáciai útra terelni, állásfoglalásunkat figyelembe veszik” – tette hozzá a miniszter. Jordánia tavaly szeptemberben elfogadott egy törvény-kiegészítést, amely tiltja a bizonyítékok kínzással történő megszerzését.

atv.hu / The Telegraph / MTI

További külföldi híreink