Külföld

2012-02-12 08:05:00

Szélsőbalos zavargások Athénben a megszorítások miatt

Sok ezer ember tüntetett Görögországban a megszorítások ellen. Az athéni kormány szombat hajnalban hagyta jóvá az Európai Unió és az IMF által követelt gazdasági intézkedéseket. A megszorítások nyomán csökken a jelenleg havonta háromszázhetvenezer forintnak megfelelő görög minimálbér is. Erőszakos tüntetések voltak Spanyolországban is, ahol a kormány szintén megszorításokról döntött.

Szélsőbalos zavargások Athénben a megszorítások miatt

Az Európai Unió diktatúrája ellen tiltakozó transzparenst feszítettek ki a kommunista szakszervezeti szövetség aktivistái az athéni Akropoliszra. A hatóságok egy órával később eltávolították a feliratot.

A szakszervezetek két napos általános sztrájkot és országos tüntetés sorozatot hirdettek Görögországban. A munkásvezetők szerint a görög társadalom sírját jelentik a most elfogadott megszorítások.

Az athéni kormány döntése értelmében huszonkét százalékkal csökken a jelenleg hétszázötvenegy eurós minimálbér és a közszférából több lépésben összesen százötvenezer embert elbocsátanak. Emellett eladják több állami vállalat részvényeit is. A görög kormány szerint az ország államcsődbe és ellenőrizhetetlen káoszba süllyedne, ha nem kapják meg az Európai Unió és az IMF százharmincmilliárd eurós mentőcsomagjának következő részletét.

Az athéni parlament vasárnap dönt a megszorításokról, az eurózóna pénzügyminiszterei pedig jövő szerdán tekintik át, hogy elegendőek-e a most meghozott görög gazdasági intézkedések.

Erőszakos tüntetések voltak Madridban is a megszorítások miatt. A tervezett spanyol munkajogi reformok megkönnyítik a dolgozók elbocsátását. Spanyolországban már jelenleg is rekordszintű, több mint huszonnégy százalékos a munkanélküliség.

300 ezres tüntetés Portugáliában

A portugál szakszervezetek szerint 300 ezer ember vett részt azon a tüntetésen, amelyet szombat este rendeztek Lisszabonban a liberális-konzervatív kormány megszorító intézkedései ellen.

Arménio Carlos, a CGTP szakszervezeti szövetség főtitkára ezt mondta: 30 éve nem volt ilyen népes tüntetés az országban.

Portugália 2011. májusában állapodott meg nemzetközi hitelezőkkel egy három év futamidejű, 78 milliárd eurós mentőcsomagról. Ennek fejében a 2010. évi, 9,8 százalékos költségvetési hiányt 2011-re lefaragták 5,9 százalékosra, az idén pedig 4,5 százalékost kell elérni.

Idén január 1-jétől a kormány megállapodott több munkaadói szövetséggel és kisebb szakszervezetekkel egy mélyreható munkaerőpiaci reformban. A legnagyobb szakszervezeti szövetség, a 800 ezer tagot számláló CGTP azonban nem írta alá a megállapodást. A CGTP szerint a megállapodás a feudalizmus visszatérését jelenti.

atv.hu

További külföldi híreink