Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-02-10 20:35:00

Geert Wilders új célpontjai a közép- és kelet-európai bevándorlók

A sokak szerint iszlámellenes és ilyenként elhíresült holland Szabadságpárt a kelet- és közép-európai bevándorlók ellen fordul: akinek bármi panasza van, jelentheti a párt erre a célra a héten létrehozott honlapján. A rasszistagyanús kezdeményezést Brüsszel is vizsgálja.

Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője a lehetséges panaszok között felsorolta a „kellemetlenség okozását”, a környezet szennyezését vagy a „nyomulást” a munkaerőpiacon. A portál létesítését azzal indokolta, hogy korábban senki sem tett feljelentést, mert úgy vélte, hogy úgysem történik semmi. A PVV viszont megígérte, hogy a jelentéseknek következményei lesznek.

A holland koalíciós kormányt kívülről támogató PVV kezdeményezését a kormánypártok egyelőre nem kommentálták. Mark Rutte miniszterelnök azzal indokolta passzivitását, hogy nem dolga a pártok álláspontjait kommentálnia és különben is, az ügyben azért sem illetékes, mert a kisebbségi kormány európai uniós ügyekben nem kötött megállapodást a PVV-vel.

„Jól együttműködünk a PVV-vel, de nem az Európát érintő területen” – idézte Ruttét a Volkskrant holland napilap pénteki internetes kiadása.

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy tud a honlapról és az általa kiváltott nemzetközi tiltakozásokról, és hétfőn érdemben is állást foglal majd.

Egyelőre a lengyel, bolgár és román kormány tiltakozott Wilders honlapja ellen. A szerda óta működő portálon a be- (vagy föl-) jelentő e-mail címét kell megadni és választhat a fölsorolt panaszokok között: háborgatás, zaj, parkolás, részegeskedés, züllöttség és állásvesztés – utóbbinál a munkakörre is rákérdeznek. A portálon lapszemle is olvasható, idézetek a kelet- és közép-európaiak által elkövetett bűncselekményekről vagy egyéb, általuk okozott „kellemetlenségekről”. Eddig tizennégyezren tettek bejelentést, de köztük gúnyolódók, a PVV-t támadók is vannak.

Hollandiában becslések szerint mintegy kétszázötven-háromszázezer kelet- és közép-európai bevándorló él, akiknek zöme a 2004-és illetve 2007-es EU-bővítést követően érkezett az országba.

MTI

További külföldi híreink