Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-02-02 19:34:59

Futballkatasztrófa: újabb összecsapások Kairóban a szurkolók és rendőrök között

Kairóban a belügyminisztériumnál tüntettek és kövekkel dobálták csütörtök este a rendőröket az al-Ahli futballklub szurkolói, akik a katonai kormányzatot teszik felelőssé azért, hogy előző nap Port Szaíd stadionjában bekövetkezhetett a katasztrofális tömegverekedés - közölték a hírügynökségek.

Futballkatasztrófa: újabb összecsapások Kairóban a szurkolók és rendőrök között

A rendőrök könnygázgránátokkal válaszoltak - jelentette egy tudósító a helyszínről, amely nincs messze a nevezetes Tahrír tértől, a kormányellenes megmozdulások központjától. A több ezres, dühös tömeget feltartóztató rendőrsorfal mögött a katonaság páncélozott járművei várakoztak.

"A katonai tanács milliókat és milliókat költött Mubarak (volt elnök) védelmére, de arra már nem volt képes, hogy biztosítson egy stadiont. Ha nem tudja megvédeni a szurkolókat, akkor az országot sem, és nem tehet mást, mint távozik" (a hatalomból) - magyarázta az egyik tüntető.

Egy másik úgy véli, hogy a biztonságiak ezzel bosszulták meg azt, hogy "a tevék csatája" során - tavaly február 2-án - a klub ultrái megfutamították a hatalom rájuk uszított bérenceit. "Ez nem egy sportincidens volt, hanem katonai mészárlás" - mondta. A kairói al-Ahli szurkolói szerint a biztonsági erők hanyagsága miatt törhettek rá társaikra szerdán Port Szaídban a helyi csapat hívei.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, szerdán Port Szaíd kikötővárosban egy labdarúgó mérkőzést követően tört ki tömegverekedés szurkolók között, s az összecsapásokban a legfrissebb adatok szerint 71-en haltak meg, köztük egy rendőr. Több százan megsebesültek, a hadsereg helikoptereket küldött a helyszínre, hogy kórházba szállításukban segédkezzenek. Csütörtökön kórházi források szerint több, mint 300 sérültet ápoltak még az egészségügyi intézményekben. Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens Egyiptomban.


Több tucatnyi szurkolót leszúrtak, mások megfulladtak

Az összetűzés azután tört ki, hogy a mérkőzés lefújását - a helyi csapatnak, az al-Masrynak a tabellát vezető al-Ahlyval szembeni ritka, 3-1-es győzelmét - követően a helyi klub szurkolói elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a rivális csapat híveit és több játékost megsebesítettek. Szemtanúk szerint a mérkőzés lefújása után több tucat szurkolót leszúrtak, míg mások megfulladtak, amint egy hosszú, szűk folyosón menekülni próbáltak az ellenfél késekkel, botokkal, kövekkel fölszerelt drukkerei elől. Sok embert agyontapostak.

Nézze meg az összecsapásról készült képeket - Galéria!

„Az öltöző hullaházzá változott”

Az Ahly játékosai szerint az összecsapások idején nem lehetett egyenruhásokat látni a közelben, és olyan mendemondák is szárnyra keltek, hogy az al-Masry rajongók, a verekedés kezdeményezői, legalább egy órán át megakadályozták, hogy a mentőegységek belépjenek a stadion területére – írja az egyiptomi bikyamasr blog. A blog szerint az Ahly TV felvételein lehetett ugyan látni az alakzatban álló rohamrendőröket az összecsapások idején, de a verekedés elején nem avatkoztak közbe. Később felállítottak egy „tábori kórházat” az Ahly öltözőjében, itt találtak menedéket a szurkolók és játékosok. Az Ahly menedzsere szerint azonban az öltöző hamarosan hullaházzá változott, miután egyre többen meghaltak az orvosi segítség hiánya miatt.

Az egyiptomi állami televízió felvételeinek tanúsága szerint a stadion egy részében tűz ütött ki. A stadion hangosbemondója szerint az al-Masry néhány dühös szurkolója a mérkőzés félbeszakítása miatti tiltakozásul felgyújtotta a létesítmény egy részét. A tragédiát követően az országban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Az al-Ahli játékosai nem akarnak többé futballozni

Nem akarnak többé futballozni a szerdai, 74 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő egyiptomi stadionkatasztrófa után az al-Ahli játékosai. "Kész, vége. Mindannyian úgy döntöttünk, hogy soha többé nem futballozunk" - mondta Sarif Ikrami, a fővárosiak kapusa, aki maga is megsérült. "Emberek haltak meg a szemünk előtt, gondolni sem tudunk a játékra." Az al-Ahli az észak-afrikai ország legnépszerűbb csapata, amely 36 bajnoki címmel büszkélkedhet.

Törölték a bajnokságot

Az állami televízióban bejelentették azt is, hogy az egyiptomi kormány csütörtökön rendkívüli ülést tart a Port Szaídban történtek kapcsán. Előzőleg az egyiptomi parlament döntött úgy szerda este, hogy csütörtökön rendkívüli ülést tart. A belügyminisztérium közlése szerint eddig 47 embert vettek őrizetbe a tragédiába torkolló verekedéssel összefüggésben, a Tatávi marsall által kezdeményezett vizsgálat keretében, a labdarúgó bajnokságot pedig törölték az országban.

Leváltották a város biztonsági igazgatóját

Csütörtökön a belügyminiszter újabb döntést hozott, és leváltotta Port-Szaíd biztonsági igazgatóját - közölte a MENA hivatalos hírügynökség. Mohamed Ibráhim "a port-szaídi események után" úgy döntött, hogy felmenti tisztségéből Eszám Szamakot - olvasható a jelentésben. Az egyiptomi állami tévé jelentése szerint egyébként a hadsereg ellenőrzi Port Szaídot a véres tömegverekedés után. A katonai egységeket a további erőszakcselekmények megakadályozására vezényelték az észak-egyiptomi kikötővárosba.

A tragédia miatt lemondott az észak-egyiptomi város kormányzója, és Kamál Ganzúri kormányfő bejelentette a parlament rendkívüli ülésén, hogy elfogadta a lemondást. A miniszterelnök azt is közölte, hogy menesztették az egyiptomi labdarúgó-szövetség vezetőségét. Az Európai Unió független vizsgálatot követelt a tragikus esemény ügyében.


Tüntetésbe torkollott a véres összecsapás

Közben csütörtök délelőtt dühödt tüntetők tucatjai gyűltek össze a kairói Tahrír téren, a Hoszni Mubarak elnököt egy éve megbuktató népfelkelés központjában, míg mások az állami televízió szintén belvárosi épületéhez vezető utcát torlaszolták el. Hírek szerint a nap folyamán meneteket terveznek a belügyminisztériumhoz. Egyiptomi aktivisták bírálják a rendőrséget és a katonaságot, amiért nem avatkoztak be a port-szaídi stadionban.

Mubarak hívei vagy "külföldi kezek provokációja"?

A hadsereg egy közbiztonsági illetékese, Ahmed Gamal az at-Tahrír című lap csütörtöki számában minden felelősséget visszautasított a történtekért. Mint mondta, volt jó biztonsági tervük, de az erőszak hirtelen kitörése után már nem lehetett gátat vetni az eseményeknek. A Muzulmán Testvériség - Egyiptom legerősebb szervezete, amely a legutóbbi választásokon pártján, a Szabadság és Igazságosság Pártján keresztül a parlamenti mandátumok 47 százalékát szerezte meg - Mubarak híveit tette felelőssé a tragédiáért, a kibontakozott erőszakért. Az iszlamista párt egy közleményében "előre kitervelt" akciónak minősítette a verekedés "kiprovokálását", amely egyfajta üzenetként értelmezhető a régi rezsim híveitől.

 

Az iszlamisták egyik honlapján ezzel ellentétes közlemény jelent meg, mely szerint láthatatlan „külföldi kezek” provokálták ki a szerdai vérfürdőt. A Muzulmán Testvériség itt azt állítja, hogy „láthatatlan tervezés állhat az igazolhatatlan mészárlás hátterében, a hatóságok pedig gondatlanul jártak el”. Az iszlamisták szerint „néhány tiszt bünteti az embereket a forradalomért, hogy megfosztották őket attól, hogy zsarnokokként cselekedjenek”.

Tantávi: felelősségre vonás és kártérítés következik

Az országot ideiglenesen irányító katonai tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall telefonon keresztül nyilatkozva azt hangoztatta az egyik egyiptomi sportcsatornán, hogy kiderítik, kik állnak a 74 halálos áldozatot és csaknem kétszáz sebesültet követelő erőszakcselekmények mögött, nem kerülhetik el a felelősségre vonást. Közlése szerint az áldozatok kártérítésre számíthatnak az ügyek kivizsgálása után.

Tantávi kitért arra, hogy következetesen megvalósítják a hatalom civileknek való átadásának programját, s meggyőződése, hogy kudarcot vallanak az ország destabilizálására irányuló próbálkozások.

A kairói tőzsde indexe csütörtök délelőtt 4,6 százalékos csökkenést mutatott a reggeli nyitáshoz képest az előző esti erőszakos cselekmények nyomán.

A FIFA elnöke is megdöbbent

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke magyarázatot vár a szerdai, 74 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő egyiptomi stadionkatasztrófára, miközben az észak-afrikai ország kormányfője csütörtökön menesztette a helyi futballszövetség vezérkarát. Az Afrika Kupa hétvégi negyeddöntői előtt gyászszünetet tartanak.

Blatter arra kérte az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség elnökét, Szamír Zahert, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra, mi okozta a szörnyű katasztrófát. Levelében utalt rá, hogy teljes mértékben megérti, hogy az ország sokkban van és dühös, amiért ilyen szörnyűség történhetett. "A mai nap a labdarúgás fekete napja" - írta a FIFA vezetője. "Olyan lépéseket kell tennünk, hogy hasonló katasztrófa többé ne fordulhasson elő."  Kamál Ganzúri miniszterelnök csütörtök délután bejelentette, hogy menesztette az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség vezetőségét.

Játékos: "semmilyen biztonsági intézkedés nem történt"

Fábio Junior, az al-Ahli brazil csatára a SportTV News című televíziós műsornak adott interjújában azt mondta, a szurkolók az öltözőjükbe is be akartak jutni. "Semmilyen biztonsági intézkedés nem történt a játékosok védelmére" - fogalmazott a 29 éves támadó. "Úgy tűnt, az egyiptomi rendőrséget egyáltalán nem érdekli, hogy mi történik, számukra minden rendben lévőnek tűnt. A brazil drukkerek szintén fanatikusak, s ott is előfordulnak erőszakos cselekmények, de nincs ennyi haláleset, mint itt. Én azért igazoltam ide, mert a családom jövőjére gondoltam. Ugyanakkor nem akarok veszélyben élni."

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu / MTI / Bikyamasr

Ajánlom

További külföldi híreink