Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-01-30 19:45:59

Szlovákia: az állam helyett a hívek tartanák el az egyházakat

A szlovákiai egyházakat pillanatnyilag egy 1949-ben elfogadott törvény alapján az államkasszából finanszírozzák. A kulturális minisztérium évente átlagban 37 millió eurót fordít erre a célra.

"Azt javasoljuk, hogy ne az adóból, de az adóalapból lehessen minden magánszemélynek felajánlania egy százalékot" - ismertette az elképzeléseket az új modellről Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján.

   

Szlovákiában jelenleg lehetőség van arra, hogy bizonyos konkrétan megjelölt szervezeteket az adófizető állampolgárok adójuk két százalékával támogassanak. Az egyházakat, a vallási társaságokat és a civil szférában tevékenykedő szervezeteket a jövőben az adóalap egy százalékával lehetne támogatni.

   

Minden adófizető konkrétan megjelölhetné, kinek szánja adóalapja egy százalékát. Aki nem jelöl be egyetlen szervezetet sem, annak az egy százaléka egy központi alapba menne, amelyből a kulturális örökség felújítását támogatnák.

   

Az egyházak finanszírozásának új modelljét tíz év alatt vezetnék be. Ez alatt a tíz év alatt a 2011-es szinten kellene tartani a támogatásokat. Ha az emberek kevesebbet adnának az egyházaknak, az állam saját forrásaiból kiegyenlítené az összeget.

   

Szlovákiában jelenleg 18 egyház működik. Képviselőik megismerkednek a javaslattal, s azután nyilatkoznak, elfogadják-e.

   

Krajcer elmondta: 2010-ben a kétszázalékos felajánlások összege mintegy 15 millió eurót eredményezett együttesen a támogatott szervezeteknek, miközben az emberek többsége nem adott senkinek sem adójából. Ha életbe lépne az egyszázalékos adóalapot érintő modell, akkor 2010-ben például összesen 77 millió euró gyűlt volna össze erre a célra. A miniszter szerint az új modellel azt is el lehetne érni, hogy az egyházak pontosan tudják, milyen számú hívő támogatására számíthatnak.

   

A szlovákiai egyházakat pillanatnyilag egy 1949-ben elfogadott törvény alapján az államkasszából finanszírozzák. A kulturális minisztérium évente átlagban 37 millió eurót fordít erre a célra.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink