Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-10-09 07:15:39

Fekete kihívót kaphat Obama

Meghökkentően magas, 20 százalékpontos vezetést szerzett Herman Cain georgiai üzletember Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó előtt az előválasztásokon szavazni készülő republikánus választók között - derült ki a Zogby International közvélemény-kutató intézetnek a pénteki amerikai lapok által ismertetett jelentéséből.

Fekete kihívót kaphat Obama

A Zogby szerint ha ma tartanák az előválasztásokat, a republikánusok 38 százaléka Cainre szavazna, s csak 18 százalék támogatná Romneyt. Ebben ez esetben az a példátlan helyzet állna elő, hogy az Egyesült Államok elnökségért két fekete jelölt küzdene meg egymással, és a felmérés azt állítja, hogy Cain 46:44 arányban legyőzné Barack Obamát, ha a voksolás most lenne esedékes. A Zogby szerint Romney 40:41 arányban alulmaradna a jelenlegi elnökkel szemben.

   

Az előválasztáson szavazni készülő republikánus szavazók körében Rick Perry texasi kormányzó és Ron Paul texasi képviselő támogatottsága egyaránt 12 százalékon áll, s egyetlen más elnökaspiráns sem jutott fel a kétszámjegyű mezőbe.

   

A Zogby szerint Cain immár második hónapja vezeti a mezőnyt, és szeptember óta 10 százalékponttal nőtt követőinek az aránya. Romney népszerűsége az intézet szerint szilárdan kitart ugyanabban a tartományban, Perryé pedig folyamatosan hanyatlik azóta, hogy augusztusban bejelentette az indulását.    

   

Herman Caint gyakorlatilag az összes közvélemény-kutatás éllovasnak vagy az élbolyhoz tartozónak tekinti. A Fox News múlt heti felmérése 17 százalékkal a harmadik helyre sorolta a Godfather (Keresztapa) pizzaétterem-lánc volt vezérigazgatóját, aki Romneytől öt, Perrytől pedig mindössze 2 százalékra maradt le. A CBS News kedden azt állította, hogy Cain 17 százalékon holtversenyben áll az élen Romneyval, Perry támogatottsága pedig  12 százalék. A YouGov/Economist csütörtökön közölt eredményei alapján Cain támogatottsága 21, Romneyé pedig 17 százalékos.

   

Zogby október 3. és 5. között egy 1581 fős szavazói mintán, online végzete el a felmérést, a hibahatár 2,5 százalék. A valószínű republikánus előválasztási szavazók csoportja 796 fős volt, itt a lehetséges hibahatár 3,5 százalékos.

Ajánlom

További külföldi híreink