Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-09-11 10:21:06

Csehország: rendőrökkel csaptak össze a romaellenes tüntetők

A rendőrök vízágyúkkal, könnygázzal kezdték el feloszlatni a nagygyűlés résztvevőit, akik Varnsdorf romák lakta részeinek megtámadására készültek.

Többen megsérültek, és csaknem kéttucatnyi embert őrizetbe vett a cseh rendőrség szombat este az északnyugat-csehországi Varnsdorfban egy romaellenes tüntetés után.

A régióban növekvő bűnözés és a romák elleni tüntetést a cseh sajtó által neonácinak minősített Munkáspárt-Társadalmi Igazságosság (DSSS) szervezte.  A gyűlés résztvevői mintegy ezer helyi lakos és jobboldali szélsőséges meg akarta támadni a város szélén lakó romákat, ezért a kommandósoknak kellett beavatkozniuk. A rendőrség előbb megpróbálta eltorlaszolni az utcákat, de miután a tömeg üvegekkel, kövekkel a kommandósokra támadt, és áttörte a kordonokat, a rendőrök gumibottal vízágyúkkal, könnygáz és füstbombákat bevetésével kezdték feloszlatni a tömeget.

A CT24 közszolgálati hírtelevízió jelentése szerint több mint négy órán át tartottak az utcai összecsapások a városban szétszéledt szélsőségesek kisebb-nagyobb csoportja és a rendőség között, s a helyzet csak este kilenc óra után rendeződött, a város utcáin kommandósok és lovas rendőrök járőröznek."A hatóságok csak az után avatkoztak be, hogy az engedély nélküli felvonulás résztvevői pirotechnikai eszközökkel és kövekkel támadni kezdték a rendőröket" - közölte Jarmila Hrubesová, regionális rendőrségi szóvivő. Az esti órákban Jan Kubice belügyminiszter, valamint Vladislav Husák, az országos rendőrfőkapitány helyettese is a városba érkezett.

Ajánlom

További külföldi híreink