Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-08-25 07:38:59

Lemondott az Apple elnök-vezérigazgatója

Steve Jobs saját bevallása szerint nem képes már ellátni a cég vezetésével járó feladatokat, ezért Tim Cook fogja átvenni szerepét. Jobs elnökként folytatja a jövőben a munkát.

Lemondott az Apple elnök-vezérigazgatója

Lemondott az Apple cég elnök-vezérigazgatói tisztjéről Steve Jobs, mivel saját bevallása szerint nem képes ellátni az ezzel járó feladatokat. Jobsot Tim Cook, a gyártó ügyvezető igazgatója váltja a cég élén, aki hosszú betegszabadsága miatt korábban is helyettesítette a cégalapítót. Steve Jobs az Apple elnökeként folytatja munkáját a jövőben – idézi a BBC-t az Origo.

Steve Jobs a hetvenes években alapította meg társaival az Apple céget, és alkotta meg az egérrel vezérelhető grafikus kezelőfelületével akkoriban úttörőnek minősülő számítógépet. A szakembert a nyolcvanas évek közepén kirúgták a vállalattól, de 1996-ban újra visszakerült az Apple-höz, miután NeXT nevű PC-gyártó vállalkozását az felvásárolta.

Steve Jobs leköszönt

Jobs 2000-től 2009-ig folyamatosan az Apple élén dolgozott, vezetése alatt a gyártó több kultikus terméket - többek közt az iPod zenelejátszót és a monitorral egybeépített iMac számítógépet - is kidolgozott. Steve Jobs 2009-ben hosszabb betegszabadságra ment azután, hogy májátültetést hajtottak végre rajta, néhány évvel korábbi hasnyálmirigy-rákjának kezelését követően. Az idén 55 éves Steve Jobs azóta már visszatért, és több új terméket - többek közt az iPad táblagépet - is személyesen mutatott be, de idén január 17-én újabb betegszabadságot vett ki.

Steve Jobs az Apple igazgatótanácsának írt rövid levelében távozását a következőképpen kommentálta: "Mindig is azt mondtam, hogy ha egyszer eljön a napja, hogy már nem leszek képes ellátni feladataimat és hozni a tőlem elvárt teljesítményt az Apple vezéreként, Önök fogják elsőként megtudni. Sajnos, ez a nap most eljött, ezennel lemondok az Apple elnök-vezérigazgatói tisztjéről."

Betegszabadságai alatt Jobsot korábban is Tim Cook helyettesítette, de az Apple-vezér a fontosabb termékeket mindig maga jelentette be, bár visszatérését követően tapasztalt jelentős testsúlycsökkenéséről a sajtó korábban is cikkezett. Ugyanakkor Steve Jobs a levélben arra is kitért, hogy ha az igazgatótanács beleegyezik, a jövőben is betöltené a vállalat elnöki tisztségét, és Apple-alkalmazott is maradna - ezeket az igazgatótanács azonnali hatállyal jóvá is hagyta.

Tim Cookot, az Apple új elnök-vezérigazgatóját maga Jobs ajánlotta az igazgatótanács számára utódjaként, és üzenetében úgy fogalmazott, hogy úgy véli, a cég legfényesebb és leginnovatívabb napjai előtt áll. Szavai szerint legjobb barátait az Apple-nél eltöltött élete során szerezte, és mindenkinek köszöni az együtt eltöltött sok évet.

A BBC-nek nyilatkozó elemzők szerint Jobs lemondása nem volt váratlan, és a vezetőcsere minimális hatással lesz a vállalat napi működésére. Ennek ellenére a bejelentést követően hét százalékkal esett az Apple részvények árfolyama.

Tim Cook - teljes nevén Timothy D. Cook - egyébként tizenhárom évvel ezelőtt, 1998-ban csatlakozott az Apple-höz, amelynek ügyvezetői tisztségét 2004-től mostanáig töltötte be. A műszaki végzettségű amerikai szakember korábban a Compaq számítógépgyártó cégnél dolgozott, ahol többek közt a vállalat termékeinek, készleteinek és beszerzéseinek nyilvántartásáért felelt. Cook tizenkét évet az IBM-nél is eltöltött, ahol az észak-amerikai gyártást és termékelosztást vezette.

Art Levinson, az Apple elnökségi tagja Jobs bejelentését követően méltatta a leköszönő vezérigazgató munkáját. "Steve rendkívüli látása és vezetése megmentette az Apple-t, és a világ leginkább innovatív és legértékesebb vállalatai közé emelte"- nyilatkozta. Tény, hogy az iPod, iPhone és iPad termékek óriási sikert arattak a piacokon, az idei második negyedévben az Apple 7,3 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el, három hónap alatt több, mint 20 millió iPhone-t és 9 millió iPad-et értékesítettek. A vállalat az egyik legértékesebb amerikai cég, piaci kapitalizációját tekintve néha még az első helyen álló Exxon Mobil-t is megelőzi.

Jobs lemondását követően az Apple két ázsiai riválisának, a tajvani telefongyártó HTC-nek és a dél-koreai Samsungnak a részvényei is erősödtek, előbbi 4,1 százalékkal, utóbbi pedig 3,2 százalékkal nőtt.

atv.hu / Origo / BBC

Ajánlom

További külföldi híreink