Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-08-05 17:35:57

Se pénz, se film, se hírnév: tengődnek a hős chilei bányászok

Egy évvel ezelőtt rekedt a föld alatt 33 chilei bányász. Csodás kiszabadulás után-fűt-fát ígértek nekik, de szinte semmit nem kaptak.

Se pénz, se film, se hírnév: tengődnek a hős chilei bányászok

Reggel a bányászok szokás szerint a chilei Copiapo bányába indultak, ám pár órával később egy sziklaomlás következtében 33 férfi a mélyben ragadt. 700 méterrel a felszín alatt. 69 napig. Mindez tavaly augusztus 5-én történt.

Korábban még soha sem éltek túl emberek ilyen hosszú időt a föld gyomrában. A bányászok kimentését október 13-án nézők millió követték a televízión keresztül – a chilei csoda az egész világot meghatotta. A bányászokat egy kapszula segítségével mentették ki a föld alatti járatokból – sztárokként ünnepelték őket.

Hogy mi történt a szenzáció után? A bányát bezárták, ám a kártérítésre a férfiak hónapok óta várnak. Hogy a botrányt elkerüljék, a kormány egy millió eurót juttatott a bányászoknak, de ez személyenként csupán pár ezer eurót jelentett. A legtöbb munkásnak sürgősen szüksége van a kártérítésre. A megmentett férfiak közül ma sokan tengődnek, rémálmaik vannak, többen munkaképtelenek, avagy még mindig kórházi kezelésre szorulnak.

Sebastian Pinera chilei elnök a mesés megmentést, a nagy nemzetközi médiaérdeklődést  saját népszerűsége növelésére használta fel.

A bányázok rengeteg ígéretet kaptak tőle. Pinera mindegyik bányásznak élete végig nagy összegű nyugdíjat ígért- erre ma már a kormány nem is emlékszik. A friss élmény hatására könyvek, televízióműsorok és egy hollywoodi filmfelkérés is kilátásban volt. Ezekből se lett semmi.

Rádásul a média már nem hősként, hanem haszonlesőként ábrázolja őket, ugyanis a férfiak a bányavállalat ellen pereket indítottak a biztonsági előírások semmibe vétele miatt, és a chilei kormánytól is komoly kártérítést követelnek.

Nemrégen olyan negatív hírek is megjelentek, miszerint a sorstársak összevesztek a remélt profit elosztásán. Ám ezt cáfolják: nem vagyunk közeli barátok, de haverok maradtunk, mondták.

Berliner Morgenpost

További külföldi híreink