Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-08-01 06:15:44

Gazdasági nehézségek: Több százezren tüntettek Izraelben + videó

Az izraeli miniszterelnök külön munkacsoportot alakít, amely javaslatokat tesz arra, hogyan lehet az emberek megélhetési költségeit csökkenteni. A hét végén Izrael-szerte ismét több százezren tüntettek tiltakozásul az emelkedő lakásárak ellen. A tüntetők manipulációnak nevezték Benjamin Netanjahu kezdeményezését, és azzal fenyegetnek, hogy ha nem teljesítik követeléseiket, még nagyobb demonstrációk lesznek.

Gazdasági nehézségek: Több százezren tüntettek Izraelben + videó

Legalább 50 ezer ember követelt gazdasági reformokat Tel Avivban szombat este. A tüntetőknek elsősorban a magas megélhetési költségekből van elegük.

„Bibi Netanjahu neoliberális, kapitalista kormánya ellen tiltakozom, amely megfojtja a munkásosztályt, a középosztálybeli családokat, a fiatalokat és idősebbeket. Zsidók és arabok, egyaránt nyögnek a terhek alatt – vélekedett egy résztvevő.

Izrael-szerte több százezren vonultak utcára, tiltakozásul a társadalmi egyenlőtlenség, az emelkedő lakásárak, az oktatás és az egészségügy színvonalának romlása miatt. A 70-es évek óta nem tüntettek ilyen sokan Izraelben belpolitikai okokból.

A kormányfő azt ígérte, hogy komolyan veszik az emberek problémáit.  „Miniszterekből és szakértőkből álló különleges csapatot állítunk össze, amely munkatervet készít az izraeli polgárok gazdasági terheinek enyhítésére” – jelentette be Netanjahu miniszterelnök.

Pénzügyminisztere viszont óva intett attól, hogy az állam túlköltekezzen, és ennek következtén Izrael olyan válságba kerüljön, mint az euróövezet tagállamai.

Ajánlom

További külföldi híreink