Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-06-23 12:36:59

Magyar nagykövet: csak húszezer idióta akarja Erdélyt vissza

A diplomata szerint Romániának autonómiát kellene biztosítani a magyaroknak.

"Húszezer magyarországi idiótát leszámítva, senki sem gondol arra, hogy visszavehetjük Erdélyt vagy Erdély egy részét", jelentette ki a ziare.com román internetes oldal szerint Magyarország bukaresti nagykövete. Füzes Oszkár a lapnak adott interjúban kitért arra, hogy a két ország között hétszáz évig nem volt baráti viszony, a magyaroknak "nagyon-nagyon nehéz" volt elismerni, hogy elveszítették az Erdélyért folyó harcot, de tudomásul vették ezt, Magyarország pedig "már százszor elismerte, hogy nincs többé területi követelése", írja az origo.

A nagykövet szerint Romániának autonómiát (személyi, kulturális és területi függetlenséget) kellene biztosítania az országban élő magyaroknak, mivel ez lenne a legegészségesebb kompromisszum az állam szuverenitása és a kisebbségek jogai között. Füzes a lap szerint azt mondta, csupán "rossz vicc", hogy a romániai magyarok elszakíthatnák az ország egy részét. Mint fogalmazott, e közösség tagjai lojálisak Románia iránt. "Ez az ő országuk, hazájuk, és ehhez lojálisak" - mondta Füzes Oszkár.

A lap szerint Füzes Oszkár aggasztónak mondta a romániai magyar-, illetve Magyarország-ellenességet, szerinte ez alapvetően belpolitikai indíttatású. Hozzátette: meggyőződése, hogy a magyar kártya kijátszásának mind kevesebb hatása van, ettől pedig ez a jelenség is vissza fog szorulni, a románok és a magyarok ugyanis mind jobban megértik egymást.

origo.hu

Ajánlom

További külföldi híreink