Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-05-25 13:01:59

Videó: hol vannak Izrael védhető határai

Minden államnak joga van az önvédelemhez és biztonságos határokhoz, amelyek katonailag védhetőek ellenséges inváziókkal és terrortámadásokkal szemben. A zsidó államot környező muszlim államok összterülete 650-szorosa a Dunántúl-méretű Izraelének. Ezen államok némelyike ráadásul a nemzetközi terror melegágyának számít. Az Izraelt keretező Jordán-völgye, valamint a Földközi-tenger közötti távolság mindössze 70 kilométer, éppen ezért stratégiai fontosságú a zsidó állam szempontjából, hogy védhető határokkal rendelkezzen.

Videó: hol vannak Izrael védhető határai

Az 1967-es hatnapos háborút követően, amikor Izraelt három fronton érte támadás négy állam révén, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 242-es határozata kimondta, hogy Izraelnek joga van, új, védhető határokra a korábbi törékeny fegyverszüneti vonalak helyett - elemzik a helyzetet a Jerusalem Center for Public Affairs biztonsági szakértői.

Mely határok biztosítanak védelmet Izrael számára?

A Jordán-völgye, Izrael keleti határa, egy természetes védelmi akadályt képez Jordánia, Irak és Irán felé. A négyszáz méterrel a tengerszint alatt elterülő völgyből egy helyenként ezer méteres hegygerinc emelkedik ki, amely egy ezernégyszáz méteres virtuális falat képez a keletről támadó erőkkel szemben. A határai közelében fokozódó globális dzsihádista fenyegetés szükségessé teszi Izrael számára a terroristák beszivárgásának és fegyverek átcsempészésének megfékezését. Miután Izrael elhagyta a gázai Filadelfi-folyosót, terroristák valamint többszáz tonna lőszer és fegyver özönlött be az övezetbe az izraeli civil lakosságot veszélyeztetve. A Jordán-völgye a Filadelfi folyosó ciszjordániai megfelelője, így azért, hogy megvédhesse magát, Izraelnek meg kell tartania a Jordán-völgyét.

Iszlamista Hamasz fegyveresek Gázában.

Izrael központi hegygerince

Az ezer méter magasságú hegyhát teljesen uralja Izrael fő partmenti városait, ahol az ország lakosságának 70 százaléka él, és ahova az ipari termelés 80 százaléka összpontosul. Itt találhatóak az ország repülőterei és kikötői is. A Júdeai hegyekből kilőtt rakéták Izrael fővárosát, Jeruzsálemet veszélyeztethetnék. Izrael egyetlen nemzetközi repülőterét, amely Ben Gurion nevét viseli, akár kezdetleges Kasszám, míg a fel- és leszálló gépeket vállról indítható légvédelmi rakéták veszélyeztethetnék. Fejlettebb harcászati eszközök gyakorlatilag az ország egész területét fenyegethetnék. Amennyiben Izraelt visszakényszerítenék az 1949-es tűzszüneti vonalak, a Zöld Vonal, mögé, az ország szélessége tizennégy kilométernyire csökkenne, amelyet lehetetlen lenne megvédeni. Éppen ezért bármely jövőbeli megállapodásnak biztosítania kell Izrael számára az ellenőrzést a hegygerinc kulcsfontosságú pontjai felett. A Palesztin államnak pedig demilitarizáltnak kell lennie.

Egységes légtér-ellenőrzés

Izrael keskeny határai azt jelentik, hogy egy harcászati repülőgépnek mindössze négy percre van szüksége, hogy keresztülrepülje az országot. Egy a Jordán-völgye felől érkező ellenséges gép kevesebb, mint két perc alatt jut el Jeruzsálemig. Egy Jeruzsálemmel szembeni légitámadás megakadályozásához az ellenséges gépet a fővárostól legalább tizenhat kilométerre likvidálni kell ahhoz, hogy el lehessen kerülni annak magas népsürűségű területekre történő becsapódását. Emiatt Izraelnek még azelőtt be kell azonosítania az ellenséges gépet, hogy az áthaladna a Jordán-folyó vonalán; röviddel azután pedig meg kell semmisítenie azt. Azért, hogy megvédhesse magát, Izraelnek ellenőrzése alatt kell tartania a ciszjordániai légteret.

Fontos szállítási útvonalak

Izrael szállítási útvonalai, és különösen a transzizraeli autópálya, lehetővé teszik a különböző régiók közötti közlekedést és kapcsolattartást. Támadás esetén biztosítják az izraeli hadsereg számára a mobilitást. Az útvonalak védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy biztosítva legyen a civilek védelme a terroristák golyózáporaitól, garantálva legyen, hogy az ország régióit ne lehessen könnyedén elvágni egymástól, valamint biztosítva legyen az izraeli hadsereg mozgása támadás esetén. Azért, hogy megvédhesse magát, Izraelnek ellenőriznie kell fő szállítási útvonalait.

A jövőbeli közel-keleti folyamatokat illetően hatalmas a bizonytalanság. Irán regionális hegemóniára törekszik az Egyesült Államok iraki kivonulását követően. Senki sem garantálhatja a környező rezsimek stabilitását. Napjainkban fontosabb, mint korábban bármikor, hogy biztosítva legyen Izrael számára a védhető határvonal.

atv.hu / JCPA / Molnár L.

További külföldi híreink