Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-05-03 06:22:49

Feleségét használhatta élő pajzsként bin Laden

Az amerikaiak élve akarták elfogni a terrorista vezért, de ő ellenállt. Holttestéről vannak felvételek.

Az Egyesült Államok vizsgálja, hogyan tudott olyan hosszú ideig kitartani Oszama bin Laden Pakisztánban, valamint azt, hogy milyen támogatást kapott - közölte egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón John Brennan, az amerikai elnök terrorellenes tanácsadója. Brennan elmondása szerint vannak fényképek bin Laden holttestéről, de egyelőre még vitáznak arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e azokat.

"Elképzelhetetlen, hogy bin Ladennek nem volt támogatási rendszere Pakisztánban" - jelentette ki John Brennan. A terrorellenes elnöki tanácsadó közlése szerint a pakisztáni hatóságokat csak akkor értesítették az akcióról, amikor az amerikai helikopterek már elhagyták a pakisztáni légteret.

Az akciót végrehajtó amerikai csapatok készen álltak arra, hogy élve fogják le bin Ladent, de ő ellenállt - közölte Brennan. Elmondása szerint a rajtaütés alatt meghalt nőt bin Laden emberi pajzsként használta. A nő Brenann elmondása szerint valószínűleg bin Laden egyik felesége.

Bin Laden holttestéről készültek fényképek, de arról még vita zajlik az amerikai kormányzatban, hogy nyilvánosságra hozzák-e azokat - közölte Brennan. A BBC értesülései szerint az egyik ok a képek visszatartására az, hogy túlságosan véresek. A terrorvezér halálát világszerte üdvözölték: erről készült videónkat itt nézheti meg!

Frissítés: John Brennan előző nyilatkozatai után azt közölte: a Fehér Ház egyensúlyozni kényszerül a média gyors tájékoztatási igénye és az információk tisztázásához szükséges idő szorítása között. Pontosításként kiemelte, nem volt teljesen tisztázott, hogy akár az Al-Kaida vezetője, akár a ház ostromakor szintén meghalt egyik felnőtt fia használta-e élő pajzsként az asszonyt, miként az sem, hogy Oszama bin Laden rálőtt-e a kommandósokra.

További külföldi híreink