Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-03-31 19:59:42

Sugárszennyezett marhahúst találtak Japánban

Először találtak a határértéknél magasabb sugárzási szintet hústermékben Japánban.

A március 11-ei kilences erejű földrengés és az azt követő szökőár során megsérült Fukusima 1 atomerőműtől nem messze, feldolgozott marhahúsban mérték a szennyeződést.A szigetország egészségügyi minisztériumának közlése szerint a feldolgozott marhahúsban a határértéket kismértékben meghaladó radioaktív céziumot mértek az erőműtől 70 kilométerre lévő Teneiben. Mostantól a környéken további méréseket végeznek a marhatermékekben.

A japán kormány már leállította a kezeletlen tej és többféle zöldség szállítását Fukusimából és a három szomszédos prefektúrából, miután radioaktív részecskéket mutattak ki élelmiszermintákban.

A sugárzásvizsgálatokat immár kiterjesztették hat másik tartományra is, köztük olyanokra, amelyek a fővárossal határosak. Vasárnap sugárfertőzött salátát találtak egy nagybani piacon Japán középső részén, az árut Tokió északi részéről szállította egy termelő.

A három héttel ezelőtti természeti csapás és a megsérült fukusimai reaktorokból szivárgó sugárzóanyagok miatt a létesítmény harminc kilométeres körzetéből több százezer embert kellett kitelepíteni.

FH

Ajánlom

További külföldi híreink