Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-03-28 07:51:59

Újabb földrengés és cunamiriadó Japánban

Félméteres hullámokra figyelmeztették Mijagi tartomány lakóit.

Cunamiriadót rendeltek el Japán északkeleti tengerpartjain, miután egy újabb, 6,1-es erősségű földrengés rázta meg a szigetországot. A Japán Meteorológiai Ügynökség félméteres hullám érkezésének veszélyére figyelmeztette a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban letarolt óceánparti Mijagi tartomány lakóit. Az amerikai geológiai szolgálat korábban 6,5-ös rengésre figyelmeztetett, de ennél alacsonyabb lett a földmozgás erőssége. A rengés epicentruma 17 kilométeres mélységben volt. A Japán Meteorológiai Ügynökég szerint a hétfő reggeli rengés a két és fél héttel ezelőtti, Japán második világháború utáni történetének legnagyobb pusztulását előidéző katasztrófa utórengése volt, és a közeljövőben több hasonló is várható.

Egyre több az áldozat

A Japánban március 11-én pusztító földregés és szökőár halálos áldozatainak száma 10 872, emellett 16 244 embert még mindig eltűntként tartanak számon a japán rendőrség legfrissebb, hétfőn közölt adatai szerint. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban. A legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, az új adatok szerint 6627, Ivate prefektúrában 3213-an haltak meg, Míg prefektúra veszteséglistája 974 halott.

A természeti katasztrófa halálos áldozatai közül 7270-et sikerült már azonosítani, s 6860 áldozat holttestét már ki is adták a hozzátartozóknak.

Várhatóan a halottak száma a közölt adatokhoz képest tovább nő majd, hiszen a földrengésben és a tengerárban egész családok vesztek oda, így az emberek eltűnéséről nem is kaptak információt a hatóságok - állapította meg az új adatokat hétfőn közlő NHK japán tv-csatorna.

Szennyezett tengervíz

Magas a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is, amelyek nem szenvedtek nagy károkat a március 11-i japán földrengésben és szökőárban - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági ügynökség.

Az ötös és hatos reaktortól mindössze harminc méternyire a radioaktív jód szintje a vízben 1150-szer haladja meg a határértéket. Mindeddig az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor mellett vettek mintát a tengervízből, s vasárnap ott a jód-131-es izotópjának a mértéke kétezerszerese volt a határértéknek. Közben egyre több vállalat újrakezdi a termelést Japánban: hétfőn a Toyota indított be két gyárát a szigetország területén, illetve a Mazda is azt tervezi, hogy a nap folyamán megnyitja üzemeit.

Radioaktív esővíz

Megkérte a japán egészségügyi minisztérium a szigetországban működő vízműcégeket, hogy esővizet már ne gyűjtsenek, a víztározókat pedig fedjék le ponyvával, hogy megóvják tartalmukat a március 11-ei, kilences erejű földrengésben és az azt követő szökőárban megsérült fukusimai atomerőműből érkező sugárzástól. A Fukusimától 250 kilométerre lévő japán főváros és a környező települések önkormányzatai múlt héten jelentették be, hogy radioaktív jódot észleltek a csapvízben, ezért annak fogyasztása csecsemők és kisgyerekek számára nem ajánlott. Azóta a szennyeződés szintje visszaesett.

Az egészségügyi tárca hétvégén arra figyelmeztetett, hogy a frissen leesett esővíz tartalmazhat radioaktív részecskéket, így annak begyűjtését nem ajánlják semmilyen célra. Mivel a radioaktív sugárzás szintje Tokióban eső után érzékelhetően emelkedik, ezért a minisztérium országszerte felkérte a vízszolgáltatókat, hogy tegyenek ellenlépéseket. Ezek közé sorolták a tározók lefedését és azt, hogy eső után nem gyűjtik be tisztításra folyók vizét. A vízművek grafitport is használhatnak a víz radioaktivitásának csökkentéséhez. A japán meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint legközelebb kedden érkezhet - eső vagy hó formájában - csapadék a fukusimai tartomány felől.

FH / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink