Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-03-28 16:45:33

„Elfogadhatatlan hibák” a fukusimai erőműben

A Tepco vasárnap elnézést kért a „tévedésért”, hogy a sugárzást a normális szint 10 millió szorosára becsülte.

A japán kormány „elfogadhatatlan” hibák miatt támadta meg a sérült atomerőmű üzemeltetőjét. A Tokyo Electric Power Company (Tepco) korábban azt állította, hogy a sugárzás a megengedettnél tízmilliószor erősebb, majd korrigált: „csak” százezerszer erősebb. A japán kormány szerint a Fukusima Dajicsi atomerőműből származó téves adatok megkérdőjelezik, hogy az üzemeltető cég megfelelően kezeli-e a kialakult válsághelyzetet – írja a BBC tokiói tudósítója. „Azt a tényt figyelembe véve, hogy a sugárzás mértékének figyelemmel kísérése létfontosságú a biztonság biztosításához, egy ilyen hiba teljességgel elfogadhatatlan” – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Jukio Edano kormányszóvivő. „A kormány figyelmeztette a TEPCO társaságot, hogy ez többször nem fordulhat elő” – tette hozzá Edano. A sugárzás az erőmű 2. számú reaktorában mért értéke arra enged következtetni, hogy a fűtőelemek részben megolvadtak, és érintkezésbe kerültek a reaktor hűtésére használt vízzel – jelentette ki Edano. Mostanáig, a reaktoron kívül a vízben találták a legtöbb radioaktív anyagot az erőműben – tette hozzá a szóvivő. A mentést végző alakulatok folyamatosan szivattyúzzák a szennyezett vizet az erőműből, hogy megakadályozzák a radioaktív anyag talajba, vagy tengerbe szivárgását.

Újabb földrengés és cunami riadó hétfőn

Miközben a fukusimai erőmű dolgozói a sugárzó anyagok szivárgásának megszüntetésért küzdenek, újabb földrengés rengette meg Japánt. Hétfőn, helyi idő szerint 07:23-kor, Szendájtól 109 kilométerrel keletebbre bekövetkezett egy, a Richter-skála szerinti 6,5-ös erősségű földrengés, amely miatt cunami riadót rendeltek el. Sérültekről vagy károkról nem érkeztek jelentések. A március 11-i kilences erősségű földrengésnek azonban, már hivatalosan 10804 halálos áldozata van, 16000 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván. Jelenleg közel 200 ezren élnek ideiglenes menedékhelyeken. A reggeli földrengésről további részleteket ebben a cikkünkben találhat.

Beengedték az első orvoscsoportot: Izraelből érkezett 53 önkéntes

A Japan Times beszámolója szerint a kormány a katasztrófa után most első ízben engedett be az országba egy külföldi orvos csoportot, hogy kezeljék az áldozatokat. Az Egészségügyi Minisztérium feloldotta a külföldi egészségügyi szabadalommal rendelkező társaságok működésének tilalmát, és lehetővé tette egy 14 orvosból, 7 ápolónőből és segélymunkásokból álló 53 fős izraeli csoportnak, hogy az országban tevékenykedjen. 20000 fő körüli létszámú amerikai csapatok pedig azzal támogatják a japán véderőt, hogy segélyszállítmányokat juttatnak a legsúlyosabban érintett területekre, ami az Egyesült Államok eddigi szinte legnagyobb humanitárius missziója Japánban.

Helyzetjelentés a fukusimai erőműből:

1. számú reaktor:

Hűtésproblémák következtében megsérült a reaktor magja. Gázrobbanás miatt lyuk keletkezett az épületen. Nagymértékben radioaktív vizet találtak.


2. számú reaktor:

Hűtésproblémák következtében megsérült a reaktor belseje. Gázrobbanás miatt lyuk keletkezett az épületen. Áramellátás kábelei csatlakoztatva vannak. Nagymértékben radioaktív vizet találtak.

3. számú reaktor:

Hűtésproblémák következtében megsérült a reaktor belseje. Gázrobbanás miatt lyuk keletkezett az épületen. Áramellátás kábelei csatlakoztatva vannak. A pihentető medence részben feltöltődött vízzel, miután a vízszint alacsony volt. Nagymértékben radioaktív vizet találtak.

4. számú reaktor:

A reaktort leállították a földrengés előtt. Robbanás történt és tűz ütött ki a pihentető medencénél; medencében a vízszint részben helyreállt.

5. és 6. számú reaktor:

A reaktor le lett állítva. A pihentető medencék hőmérséklete magas volt, de aztán lecsökkent. Áramellátás kábelei csatlakoztatva vannak.

atv.hu / BBC

Ajánlom

További külföldi híreink