Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-03-25 16:55:37

Műszaki okok miatt nem indul újra a szlovéniai atomerőmű

Műszaki problémák miatt halasztódik Szlovénia egyetlen atomerőműve, a krskói erőmű tervezett újraindítása.

Műszaki okok miatt nem indul újra a szlovéniai atomerőmű

A létesítmény szóvivője pénteken azt közölte, hogy a szerdán - elektromos áramkimaradás miatt - automatikusan leállt erőművet nem tudták a tervezett időben, csütörtök este visszakapcsolni. Mint elmondta, "szinkronizációs problémákat" fedeztek fel az üzembe helyezési folyamat során. Részletekbe ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott.

   

A szóvivő még a leálláskor hangsúlyozta: "a sugárszennyezésnek zéró a kockázata", és az atomerőművet ismét üzembe helyezik, amint elhárítják a hibát. A Ljubljanától 90 kilométerre keletre levő erőmű 1983 óta működik, Szlovénia és Horvátország közös tulajdonában. A létesítmény egy 2.000 megawattos reaktorral rendelkezik, bezárása csak 2023-ban esedékes.

   

A nyomott vizes reaktor nettó elektromos áramtermelő kapacitása 696 megawatt, a termelt áramot a horvátországi és szlovéniai 400 kilovoltos gerinchálózatba táplálja be. Áramtermelése a szlovén áramtermelés mintegy 40 százalékának felel meg, és az ország elektromos áram-igényének mintegy negyedét, Horvátországénak mintegy egy ötödét fedezi.

A vállalat tulajdonosai 50 százalékban a szlovén Gen Energija, 50 százalékban a horvát állami Hrvatska Elektroprivreda (HEP) energiaipari konszern.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink