Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-03-03 16:40:15

Dzsihádista merénylő gyilkolt a német repülőtéren

A német rendőrség azt kutatja, hogy a halálos kimenetelű támadás, amelyben két amerikai pilóta életét vesztette, terrortámadás volt-e. A merénylő a szemtanúk szerint Allah akbár kiáltással nyitott tüzet a katonákat szállító buszra.

Dzsihádista merénylő gyilkolt a német repülőtéren

A magányos lövöldöző egy amerikai katonákat szállító autóbuszra nyitott tüzet szerdán, a jármű a frankfurti repülőtér terminálja mellett várakozott. A nyomozók a média szerint forró nyomon haladnak, és úgy vélik, hogy a 21 éves koszovói származású merénylő iszlamista csoporthoz tartozott. A rendőrök most azokat a beszámolókat vizsgálják, amelyek szerint a támadó Allah akbár kiáltással nyitott tüzet a katonákra. A nyomozók azt is kiderítették, hogy a támadó Facebook oldalán iszlamista bejegyzéseket találtak. Az egyik ilyen link egy dzsihádista harci indulóhoz vezet, ahol különböző hitetleneket gyalázó bejegyzések is voltak.

A gyanúsított, Arid Uka az információk szerint Németországban élt és a repülőtéren dolgozott. A Spiegel Online szerint a hatóságok tartanak attól, hogy újabb támadások vannak előkészülőben.

Egy amerikai katonai forrás elmondta a The New York Times-nak, hogy nem zárják ki a terrortámadás lehetőségét. Egyelőre azonban azt vizsgálják, hogy egyedül, vagy pedig segítőkkel együtt követhette-e el tettét. Annyi azonban már most is bizonyos, hogy a támadó iszlamista terrorista ideológiát vallott.

Barack Obama amerikai elnök Washingtonban bejelentette, hogy nagyon elszomorította a merénylet híre: „minden erőnkkel azon leszünk, hogy kiderítsük, ez a szörnyű tett hogyan történhetett meg, és a német hatóságokkal karöltve biztosítjuk az elkövetők felelősségre vonását”.

A német nyomozók annyit elmondtak, hogy maga a puszta tény – hogy valaki egy fegyverrel jelent meg a repülőtéren – sem lehet véletlen. A hatóságok szerint lehetséges, hogy elmeháborodott esettel van dolguk, de könnyen lehet, hogy egy szervezett csoport tagja volt az illető.

A második világháború óta jelen van az Egyesült Államok Németországban, de mára a katonai állomány lecsökkent 50 ezer főre. A támadás nem volt precedens értékű, már korábban is követtek el merényletet az amerikaiak által leggyakrabban használ terminálban. 1985-ben egy pokolgép három embert megölt – egy férfit és két gyereket – és 42 embert megsebesített.

atv.hu / The Guardian

Ajánlom

További külföldi híreink