Nagyvilág

2011-03-03 11:25:18

Izrael ellen uszított az Iszlám Népe mozgalom vezetője

A 77 éves Louis Farrakhan, az amerikai központú Iszlám Népe mozgalom vezetője kedden a szervezet Chicago közelében tartott éves nagygyűlésén kijelentette, hogy a zsidókkal kapcsolatos megjegyzéseivel az a célja, hogy „leleplezze a sátánt” és arra akar rávilágítani, hogy a „cionisták uralják az amerikai kormányt és bankokat.” A szervezetet számos keresztény és zsidó szervezet antiszemita mozgalomnak tartja.

Izrael ellen uszított az Iszlám Népe mozgalom vezetője

Farrakhan hosszan ecsetelte álláspontját a líbiai eseményekkel kapcsolatban is - Moammer Kadhafit testvérének és barátjának nevezte. Az Iszlám Népe szervezet vezetője felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy ne engedjen a „cionista nyomásnak”, és ne kezdjen katonai offenzívába Kadhafi ellen. „Figyelmeztetem, hogy hagyja a líbiaiakat, hogy egymás között rendezzék a problémákat” – szólította fel Farrakhan az Egyesült Államok elnökét.

Az Iszlám Népe vezetője az amerikai cionistákat azzal is megvádolta, hogy Irán ellen is háborúba akarják sodorni az Egyesült Államokat. A muzulmán vallási mozgalom vezetője kijelentette, hogy „cionisták uralják az Egyesült Államok kormányát és bankrendszerét”. „Néhányan önök közül azt gondolják rólam, hogy én csak egy olyan ember vagyok, akinek a zsidó néppel van valami baja, de nagyon tévednek” – mondta Farrakhan. „Azt gondolják, hogy olyasmire vesztegetném az időmet, ami nem az önök érdekében áll? Az, hogy megismerjék a „sátánt”, és többé soha ne tudja félrevezetni önöket és a világot?” – kérdezte hallgatóságától Farrakhan.

Abe Foxman, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) nemzeti igazgatója erre úgy reagált, hogy a muzulmán szervezet üzenete tele van antiszemitizmussal, amit Farrakhan leginkább bigottságával képvisel. „Ami ennél zavaróbb, hogy antiszemita szónoklatai ellenére saját követői, társadalma nem ítéli el. Mit tesz a közösség azért, hogy abbahagyja a gyűlöletkeltő beszédeket?” – adott hangot aggodalmának Foxman.

Az Iszlám Népe mozgalmat számos zsidó és keresztény szervezet tartja antiszemita csoportot. A szervezetet revizionista holokauszt értelmezéssel, valamint a zsidók afrikai rabszolga kereskedelemben felnagyított szerepének a hangsúlyozásával is vádolják.

atv.hu / jpost.com

További külföldi híreink