Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-02-21 10:03:59

Büntetőtáborok, Tom Cruise luxusélete: lelépett az Oscar-díjas filmes

Paul Haggis hollywoodi rendező, forgatókönyvíró életének több mint felét a szcientológiai egyház tagjaként töltötte el. 2009-ben lépett ki, és most részletesen beszámolt a csoport belső életéről: visszaélésekről, kényszermunkáról, homofóbiáról. Az FBI elkezdte a nyomozást.

„35 éven keresztül egy szekta tagja voltam. Mindenki más látta, hogy én miért nem, azt nem tudom”, nyilatkozta a rendező, aki a New Yorker magazinban 26 oldalas cikkben számolt be élményeiről. A ma 57 éves Haggis egyike azoknak Hollywoodban, akik a filmipar húzóerői, de nevük nem igazán ismert a nagyközönség előtt, jóllehet óriási sikereket értek el. A rendezőnek két Oscar díja van, mindkettőt a Crash (Ütközések) című filmdrámáért kapta. Clint Eastwood Millió dolláros bébijének ő írta a forgatókönyvét, amely szintén Oscar jelölést kapott, de a Casino Royal James Bond film is az ő nevéhez köthető. Korábban olyan tévésorozatokban működött közre, mint a Love Boat, L.A. Law, vagy a Walker, Texas Ranger. Legújabb filmje a Következő három nap címet viseli, eddig 55 millió dollárt hozott a konyhára.


Zöldfülűként csatlakozott

A siker mögött nagyon bonyolult és összetett személyiség rejtőzik. „Mélyen összetört ember vagyok”, nyilatkozta Haggis a New Yorkernek, „és a széttört intézmények lenyűgöznek.”

A széttört intézmény, amire Haggis céloz, a szcientológia, amely állítólag már sokakat tett tönkre anyagilag és szociálisan is, és kegyetlenül üldözi ellenségeit. Haggis 1975-ben csatlakozott 22 éves hollywoodi zöldfülűként. 2009 nyarán megszakította velük a kapcsolatot. A kiszállása rövid vihart kavart, majd Haggis hallgatásba borult – egészen mostanáig. Beszámolója eddig a legrészletesebb és legsokkolóbb képet nyújtja a szcientológia hátteréről. Haggis nem volt kispályás a rendszerben, a legmagasabb körökben forgott. Ő jelenleg a legnagyobb - és az eddigi egyetlen - sztár, aki otthagyta őket és hajlandó is beszélni róla – írja a lap. Ám már ez is nagy csapás lehet a szervezetnek, amely nagy hangsúlyt helyez a „VIP-powerre”: Tom Cruise, Katie Holmes, John Travolta, Kirstie Alley, Lisa Marie Prestley is tagjaik között van.

A szervezet tagadja a legtöbb vádat: „A cikk alig több mint régi vádakon való kérődzés, melyeket már régen megcáfoltak”, nyilatkozta a New Yorkernek Tommy Davis, a szervezet szóvivője, egyben Anne Archer színésznő fia, aki szintén a szcientológusok közé tartozik.

Miért maradt 35 évig?

Haggis 2009 augusztusában levélben jelentette be távozását Davisnek, amit három hónappal később Marty Rathbun ex-szcientológus blogger nyilvánosságra hozott. Haggis távozása azért is érdekes, mert hosszú időn keresztül tag volt. „Alkalmazott filozófiaként adták el számomra”. Évtizedeken keresztül „egészen fentre” jutott a szcientológiában. „Igen, mindig hamisnak tűnt”, ismeri el, de szándékosan nem figyelt az ellentmondásokra. „Ha ilyen zavarodott volt, akkor mi az ördögért maradt 35 éven keresztül itt?”, tette fel a kérdést a szervezet szóvivője, Davis.

Haggis kései kilépését a Proposition 8 támogatásával indokolta, ami azt a referendumot jelenti, amely 2008 novemberében Kaliforniában az akkor még legális homoszexuális házasságot újra üggyé tette. „Hosszú idő óta rejtett, homoszexualitás-ellenes hangulat van az egyházban”, mesélte Haggis, akinek két leszbikus lánya van. A homoszexuálisok a szcientológia „érzelmi tónus skáláján” a „legveszélyesebb és leghitványabb fokon helyezkedtek el”, fogalmazta meg a szervezet alapítója, L. Ron Hubbard egykoron. A szcientológia tagadja a vádakat, és hangsúlyozza, hogy politikailag is semleges állást foglalnak el, a Proposition 8 támogatása egyéni kezdeményezés volt egyes tagjaik részéről.

Büntetőtáborok önkéntes alapon

Haggis beszámolója szerint titkos szcientológia táborokban a renitens tagokat kényszermunkával „rehabilitálták”, köztük tinédzsereket is. „A kilépők ezeket büntető- és nevelőtáborokként írták le”, számol be a New Yorker. Az egyik ilyen állítólag Los Angelesben van. Bruce Hines szintén ex-szcientológus a magazinnak azt mondta, hogy hat éven keresztül élt ilyen táborokban. Mindenkit, aki megpróbált megszökni megkerestek és „további büntetésnek” vetettek alá. Davis megerősítette a tábor létezését, de azt is hozzátette, hogy az ott tartózkodás önkéntes.

Haggis azzal is vádolja a szcientológus vezetőt, David Miscaviget, hogy az alatta állókat verte. „Miscavige elvárta, hogy a szcientológia vezetők agresszív, sőt erőszakos fegyelmet tartsanak”, számoltak be más szemtanúk. Az áldozatok között gyerekek is voltak, a szervezet ezt szintén tagadja. A New Yorker szerint az FBI már jó ideje nyomoz ellenük, 2009-ben például napokon keresztül hallgattak ki volt tagokat, e mellett emberkereskedelem és rabszolgamunka miatt is vizsgálódik. FBI körökből származó információk szerint az ügy a mai napig „nyitva van.”


Tom Cruise luxus élete

A nyomozók célkeresztjében áll Miscavige és más sztárok, köztük Cruise „luxus élete” is. A távozók beszámolói szerint Miscavige „inkább úgy él, mint egy hollywoodi sztár és nem úgy, mint egy vallási szervezet vezetője”. Chartergépei vannak, méretre készített cipőket hord, szolgái és szakácsai vannak és egy „nagy autógyűjteménye”. A vezető kaszthoz tartozók ehhez képest legfeljebb 50 dollárt keresnek egy héten. A szcientológia kategorikusan tagadja, hogy „az egyház pénzét Miscaviges magáncéljaira fordítanák” és tanúkat kínált ennek megerősítésére. A New Yorker szerint gyanús két motorkerékpár és egy SUV luxus módon való felszerelése, amelyet az egyház tagjainak éhbérért kellett volna elkészítenie Tom Cruise részére. Ezt is tagadja a szervezet és Cruise ügyvédje is.

A magazin extrém függőségről beszél az érintettek és Miscavige között. „Nem volt pénzük, nem volt hitelkártyájuk, telefonjuk”. Claire Headley, aki 16 évesen lépett be és ma már elhagyta a szervezetet, a következőket mondta: „Életem minden utolsó ismert nyomát eldobták. Olyan volt, mintha George Orwell 1984-ében éltünk volna.” A szcientológia –állítása szerint - két abortuszra is rákényszerítette őt.

Haggist kilépése óta több neves szcientológus is próbálta rávenni a visszatérésre, köztük Anne Archer is. „Nagyon fájt. Mindenki azt kereste, nincs-e valami megoldás”, nyilatkozta a New Yorkernek Archer.

A New Yorker megadta a lehetőséget a szcientológiának is, hogy válaszoljanak a vádakra. A szervezet képviselője négy ügyvéddel jelent meg a szerkesztőségben. 48 aktát hoztak magukkal, amelyek egymás mögé téve majdnem két méter hosszúak voltak.

Spiegel

Ajánlom

További külföldi híreink