Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-01-15 18:12:07

Foued Mebazaa Tunézia új államfője

A régit elkergette a nép.

Foued Mebazaa Tunézia új államfője

Letette szombaton hivatalos elnöki esküjét a tunéziai parlamentben az eddigi házelnök. Foued Mebazaát a tuniszi Alkotmányügyi tanács jelölte államfővé az alkotmány értelmében. A testület erről azután döntött, hogy az eddigi elnök 23 éves uralom után a családjával együtt Szaúd-Arábiába menekült és hivatalosan is megfosztották hatalmától.Amikor a tunéziai államfő Zine El Abidine Ben Ali péntek este elhagyta az országot, az alkotmány szerint a miniszterelnökre ruházta át az államfői hatalmat.

Ez azonban nyitva hagyta az utat Ben Ali számára a visszatérésre. Az Alkotmányügyi Tanács szombati határozata viszont hatályon kívül helyezte ezt a döntést, és úgy döntött, hogy "véglegesen távol levőnek" tekinti az államfőt és a házelnökre ruházza az ideiglenes hatalmat. A jogszabály értelmében egyúttal az Alkotmányügyi Tanács kihirdette, hogy 60 napon belül választásokat kell tartani Tunéziában.

Az elmúlt napokban tízezrek követelték Tunézia városaiban az országát 23 éve vaskézzel irányító politikus távozását. A Ben Ali távozásával végződő tüntetéssorozat Sidi Buzidban kezdődött december közepén. A helyiek a korrupció, a nagy munkanélküliség és magas élelmiszerárak miatt kezdtek el tiltakozni. A megmozdulások később véres erőszakba csaptak át, amikor helyi jelentések szerint a katonákkal megerősített rendőrök belelőttek a tömegbe Tala városában, és sokan meghaltak.

FH

Ajánlom

További külföldi híreink