Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2011-01-10 11:33:59

Tömeges madárpusztulások: elmozdult a Föld mágneses sarka?

Világszerte több százezer állat pusztult el. A tömeges madár és halpusztulások okait szakértők vizsgálják, de a különböző feltételezéseken kívül egyelőre senki sem tud biztosat.

Tömeges madárpusztulások: elmozdult a Föld mágneses sarka?

Legutóbb az Olaszországi Faenzában zuhantak háztetőkre, és autókra galambok. A szakértők szerint a madarak saját mohóságuknak lehettek az áldozatai. A csőrükön látható elkékülést azonban más, mérgezés vagy akár oxigénhiány is okozhatta.  Rodolfo Ridolfi, a helyi zoológiai kutatóintézet igazgatója szerint a kidobott napraforgómag mértéktelen evése miatt fellépő emésztési zavar állhat a tömeges madárpusztulás hátterében, de a professzor azt sem tartja kizártnak, hogy az elmúlt heti nagy szelek sodorhatták olyan nagy magasságokba a vadgalambokat, hogy oxigénhiány lépett fel náluk, ami a pusztulásukhoz vezetett.

Tömeges pusztulások

Két hete Louisiana államból jelentették 450 vörösszárnyú feketerigó, és több más fajta madár elpusztulását, majd Arkansas-ban találtak háromezer elhullott feketerigót, továbbá tömegesen pusztultak a rákok és halak Maryland-ben, Floridában, és Új-Zélandon, valamint számos amerikai szárcsát találtak Texasban egy autópályán.

Többféle elmélet, tanácstalan tudósok

Szakértők szerint a New-Yorki tűzijáték, mennydörgések, hideg időjárás, paraziták, vagy akár mérgezés is okozhatta elpusztulásukat, bár vannak összeesküvés elméletek is, amelyek titkos katonai kísérleteket gyanítanak a háttérben, illetve vannak akik szerint természetfeletti jelentése van az eseményeknek. Egy másik elmélet szerint Oroszország felé mozdult el a föld mágneses északi sarka, és ez zavarta meg a madarak természetes navigációs rendszerét, amely feltevések szerint madarak és halak tájékozódását segíti, és a bolygó mágnesességével áll összefüggésben. A madár- illetve haltetemeken vizsgálatokat végeznek, de eredmény csak több hét múlva várható. A tudósok tanácstalanul állnak a bolygó különböző pontjain, szinte egy időben történt tömeges madár- és halpusztulások előtt.

Eltévedtek

A texasi autópályán talált szárcsatetemekről a szakértők úgy vélik, hogy az arra haladó járművek gázolhatták el őket, miközben próbáltak lepihenni, vagy járkáltak az úttesten. Svéd szakértők pedig a New York-i tűzijátékot okolják a svéd Falkoping utcáin talált, 50 csóka megmagyarázhatatlan elpusztulása miatt. Szerintük a madarak vagy a stressztől, vagy azért hullottak el, mert eltévedtek és a végkimerülésig repültek.

A legnagyobb pusztulás azonban Arkansas-ban történt, ahol Újév reggelén 3000 elpusztult feketerigót találtak Beebe városában, amelyek házaknak, autóknak vagy egymásnak repültek neki. Louisiana államban pedig a Baton Rouge-i országút mentén találtak 450, nyilvánvalóan a nagyfeszültségű felsővezetékek miatt elpusztult madarat. Mindkét esetben a madarak vélhetően összezavarodtak, és a szokottnál alacsonyabban repültek.


„Kihűltek”

A világ több különböző pontján több tonna hal pusztult el valószínűleg a szokatlanul hideg víz miatt. Maryland-ben a Chesapeake öböl partján kétmillió pettyes árnyékhal-tetemet találtak. A riasztó jelenség miatt a marylandi hatóságok szerint a szokatlanul hideg víz és a halak túltenyésztése okolható. Maryland-ben korábban már két ízben is – 1976-ban és 1980-ban is – előfordult hasonló eset.

A víz színén lebegő bomlófélben levő halakat találtak Floridában is, egy hirtelen lehűlés után. Százezer doboshalat találtak az Arkansas folyó partjai mentén is. Továbbá a hideg miatt pusztult el negyvenezer bársonyrák Kent partjainál. Több ezer brazil halász a megélhetéssel küzd mivel ideiglenesen felfüggesztették a tengerből származó élelmiszerek kereskedelmét Brazília partjai mentén talált elpusztult halak tömegei miatt.

atv.hu / dailymail.co.uk

További külföldi híreink