Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-12-03 09:55:59

„Mint egy vulkán” Százezreket fenyeget a példátlan tűzvihar Izraelben

Megállíthatatlannak tűnik egyelőre az észak-izraeli tűzvész, amely péntek reggel megközelítette Haifa egyik elővárosát is. Izrael nemzetközi segítséget kért, miután a hadsereg bevetésével sem tudták stabilizálni a helyzetet. Egyes helyeken ötven kilométeres sebességgel terjed a több emelet magas, összefüggő tűzfal.

„Mint egy vulkán” Százezreket fenyeget a példátlan tűzvihar Izraelben

Az áldozatok és sebesültek száma folyamatosan növekszik. 40 fiatal izraeli kadét meghalt, amikor autóbuszukra lángoló fa dőlt, miközben a közeli börtön felé igyekeztek a mentésre. Kritikus állapotban van Haifa tűzoltóparancsnoka is.

Összefogott a világ

„Elvesztettük az uralmat a tűz felett” – mondta az izraeli televízióban egy tűzoltósági szóvivő. A legfrissebb adatok szerint legalább 41 ember vesztette életét, de egyelőre csak 11 áldozatot sikerült azonosítani, adta hírül a rendőrség. Több ember eltűnt, legalább 17-en megsérültek.

Bár a tűzoltóknak egy helyen sikerült megállítaniuk a lángokat péntek virradóra, a Yediot Ahronot tudósítása szerint az erős szél miatt a tűzvész megközelítette Haifa Denva elnevezésű külvárosát. Ebből a negyedéből csütörtökön 2 ezer embert evakuáltak a mentő egységek, őket közvetlenül fenyegette a gyorsan terjedő tűz. A mentésben valamennyi izraeli tűzoltó egységet és a hadsereget is bevetették, de eddig ez is kevésnek bizonyult.

Tűzvész Izraelben - Galéria

Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemzetközi segítséget kért. Elsőként Görögország küldte oda tűzoltóit, de további 23 országból – köztük Törökországból, Bulgáriából, Horvátországból és Azerbajdzsánból is – légi oltásra alkalmas repülőgépek és mentő egységek indultak útnak.

A katasztrófavédelmi szóvivő, Ambrus József  az atv.hu kérdésre elmondta, hogy az EU-n keresztül Magyarország nem kapott felkérést, így egyelőre nem küldtünk segítséget Izraelbe. "Ilyen kiterjedt tűzhöz még nem kértek fel minket korábban, másrészről túl messze van. A letelepülés és a helyszínen az önellátás megszervezése okoz gondot ilyen estekben Magyarországnak"- mondta a szóvivő, aki szerint mi inkább "az üregből mentésben és a holttestek keresésében vagyunk világszínvonalúak".

Falvakat, városnegyedeket evakuáltak

A hatóságok szerint több ezer holdas terület és másfél millió fa pusztult el eddig a tűzben és körülbelül 15 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. Jona Jahav, Haifa polgármestere elrendelte Deniya előváros kiürítését.

Az evakuálás érintette Tirat Hakármel kórházát, egy kibbutz lakóit valamint a közeli Damun börtön fegyőreit és fogvatartottjait. A legfrissebb információk szerint a kiürített kibbutz péntek virradóra teljesen elpusztult, a fegyintézet azonban időben és épségben kimenekítette a – részben palesztin – rabokat. Ahuva Tomer, Haifa rendőrparancsnoka is életveszélyes sérüléseket szenvedett, miközben menteni igyekezett a tűz csapdájába került autóbuszon utazó fiatal kadétokat. A járműre egy lángoló fa dőlt rá. 40 ember már nem tudott elmenekülni, ők elégtek a tűzvészben. Túlélők szerint a tűzvihar példátlan sebességgel tört rájuk, három perc alatt 1500 métert haladt, így esélyük sem volt arra, hogy elkerüljék a tragédiát a szűk hegyi úton.

A hadsereg egységei bulldózerekkel készítenek utat a tűzoltó autóknak. Haifa és Tel-Aviv között a fő út nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem akadályozta meg a tűz továbbterjedését. Az egész úgy néz ki „mint egy vulkán”, számolt be a helyszíni viszonyokról egy haifai lakos.

Több gócpont: gyújtogatás?

A mentéseket nehezíti, hogy a tűz számos gócponttal rendelkezik, bizonyos esetekben kilométeres távolságra egymástól, ami a debakfile szerint megerősíti a hatóságok feltételezéseit, hogy szándékos gyújtogatásról van szó. Péntek virradóra újabb tűzesetekhez kellett átvezérelni a Haifa környékén tevékenykedő tűzoltókat: Usszafija falu és Atlit börtön mellett csaptak fel lángok. A hatóságok jelentése szerint eddig legalább 41 áldozata van a tűvésznek, de több rendőr és tűzoltó eltűnt a mentésben, ezért az áldozatok száma még emelkedhet.

Csodára várnak

Simom Peresz izraeli elnök csütörtökön a tragédiára reagálva azt mondta, hogy a zsidó Hanuka során a csodáért imádkoznak milliók. Most azért is imádkoznak, hogy a tűz minél előbb megálljon. Benjamin Netanjahu is komoly aggodalmát fejezte ki, mert Izrael „még nem látott ehhez fogható tragédiát” – idézte a vezető politikusokat a Jerusalem Post.

A hadügyminiszter, Ehud Barak és a hadsereg főparancsnoka, Gabi Ashkenazi időközben mozgósított minden lehetséges katonai forrást is a lángok megfékezésére. A katasztrófa méreteire jellemző, hogy hadsereg behívta a tartalékos erőket is, amire eddig csupán háborús helyzet, illetve mozgósítás során volt példa.   

Mentős a pokolban: "holttestek hevertek szerteszét"

"Borzalmas volt a látvány, igazi világvége hangulatú. Legalább 50 méter magas lángokat láttam – mondta a helyszíni evakuációban segédkező izraeli mentős, Pninit Boyev, aki maga is megsérült a Damon börtön csütörtöki menekítése során. A mentős nő szerint, aki gépkocsivezetőként szolgál a helyszínen, a börtön közelében kiégett busznál is borzalmas látvány tárult elé. „Holttestek tucatjait láttam… senki sem élte túl” – mondta a mentős.

A tragédia a tűz közelében fekvő Damon börtön evakuációja során történt, amikor a kimenekítésben segédkező kadétokat szállító busz felborult. A tragédiában az ötven utas közül csak tízen menekültek meg, a többi kadét elevenen égett el a balesetben – írja a ynet.co.il izraeli portál.

Pninit szerint a börtön alkalmazottai és a rabok menekítése során hatalmas füst árasztotta el a területet, és még a védőfelszerelést viselő mentősök is, mint ő is szédültek. „Mire beértünk a kórházba, alig kaptam levegőt, magas volt a pulzusom, ezért egyből kaptam egy oxigénadagot” – mondja Pninit, akit a Mount Carmel Kórházban ápolnak. Pninit szerint a mentők nem foglalkoztak a veszélyes helyzettel, tették a dolgukat. „Soha sem láttam még ehhez foghatót… nagyon félelmetes volt, de amikor ott voltam az események közepén, nem féltem” – mondja a mentős, aki szerint akkor ijedt meg, amikor rosszul lett és azon kezdett el gondolkodni, hogy kijut-e a tűzáradatból.  

Rendvédelmi évfolyam: szinte minden kadét halott

 

A szerencsétlenül járt kadétokat szállító busz egyik túlélője, Shlomi Cohen is kórházban van. A rendőr könnyebb fizikai sérüléseket szenvedett, de szülei szerint zokogó görcsben siratja elvesztett társait. „A fiam megállás nélkül zokog… szinte a teljes évfolyam meghalt” – mondja édesapja, Avi Cohen, aki szerint fia és másik néhány társának megmenekülése a borzalomból „csoda, hanukai csoda”

Daria Nicolyenko, aki az izraeli védelmi erők mentőse, szintén látta a leégett buszt. „Más orvosokkal együtt mentem ki a helyszinre. A busz teljesen leégett, rengeteg holttestet láttam szerteszét a földön, ekkor már tudtam: senki sem élte túl” – emlékezik vissza a borzalmas látványra a mentős. „Olyan volt, mint egy horror film. Tűz és füst vett minket körül: pokoli volt.”


atv.hu / Molnár László / Morvay Péter / ynet.co.il

Ajánlom

További külföldi híreink