Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-12-02 10:15:27

Rekordösszegű kártérítés egy pedofil pap áldozatának

Harminc millió dollár kártérítést ítélt meg az amerikai Delaware állam egyik bírósága egy férfinak, akit egy pap évtizedekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott.

Eddig az Egyesült Államokban még soha nem fordult elő, hogy szexuális bűncselekmény áldozatának ilyen hatalmas kártérítést ítéltek volna meg.

A panaszos a bíróság előtt azt vallotta, hogy még a hatvanas években - amikor gyerek volt - egy pap sorozatos szexuális bűncselekményt követett el vele szemben. A bíróság ítéletében nem csupán az elkövetőt, hanem egyházi közösségét is elmarasztalta, ezért a wilmingtoni közösségnek 3 millió dollárral kell kivennie részét a 30 millióból. A büntetés oroszlánrészét, a fennmaradó 27 milliót azonban a ma 80 esztendős papnak, Francis DeLucának kellene kifizetnie, akit a bíróság bűnösnek talált szexuális visszaélések elkövetésében.

Francis DeLucát 2008-ban még egyházközösségéből is kizárták,  miután több alkalommal is szexuálisan zaklatta 18 esztendős unokaöccsét. Akkor 60 napi, letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

MTI

További külföldi híreink