Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-11-27 12:05:16

Megemlékeztek az indiai vérengzésről

174 ember veszítette életét a merényletsorozatban.

Megemlékeztek az indiai vérengzésről

Két éve már, hogy a Mumbai-i pályaudvaron és a Taj-hotelben több napos véres merényletsorozatot hajtottak végre iszlám szélsőségesek. A terrortámadások áldozatainak tiszteletére pénteken egész napos megemlékezéseket tartottak Mumbaiban, amelyeken az elhunytak hozzátartozói, az ország belügyminisztere, és több magas rangú állami vezető is részt vett. A megemlékezések miatt nagy volt a városban a biztonsági készültség, de eszerint a helyi lakos úgy vélik a merényletek óta nem sok minden változott.

Az összehangolt merényletsorozatban összesen 174 ember, köztük kilenc fegyveres vesztette életét. Az egyik taxisofőrt, akit az elkövetők arra kényszerítettek, hogy vigye őket a támadás helyszínére, a fuvar után például egyszerűen fejbelőttek. A mumbai-i támadások fő célpontjai egy éve luxushotelek, a pályaudvar, éttermek és egy zsidó oktatási központ voltak. Az elkövetőket, akik több túszt is ejtettek, a hatóságok csak három napig tartó harc után tudták semlegesíteni. A terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetőjét egy indiai bíróság idén májusban halálra ítélte, de a férfi fellebbezett.

A merénylet miatt India megszakította béketárgyalásait Pakisztánnal. A hírek szerint ugyanis a terroristák a Laskar-i-Tajba nevű szélsőséges iszlamista szervezet tagjai voltak, és Pakisztánban kaptak kiképzést.

atv.hu

További külföldi híreink