Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-09-18 15:45:28

Kihalás szélén a jegesmedvék

Egy tanulmány szerint több, az északi sarkvidéken élő fajt veszélyeztet a jégtáblák olvadása.

Kihalás szélén a jegesmedvék

Leggyakrabban olvadó jégtáblákba kapaszkodó jegesmedvék képeivel mutatják be az éghajlatváltozás okozta veszélyeket. Az USA-ban működő Központ az Élővilág Sokszínűségéért (CBD) és az Egyesült Királyságbeli Nemzetközi Vadvilág Felügyelet (CWI) legújabb beszámolójában különféle, azonos mértékben veszélyeztetett, az északi sarkvidéken honos fajok aggasztó helyzetére hívja fel a figyelmet.

Kihalófélben

„Kihalófélben: nem csak a jegesmedvékről van szó” című tanulmányukban tizenhét, az északi sarkvidéken élő állatfajt emelnek ki. „A jegesmedvéknek a globális felmelegedés következtében kialakult kétségbeejtő helyzete köztudott, ismerős téma. Azonban sok más az északi sarkvidéken élő faj is – a planktonoktól kezdve a bálnákig – ugyanazt szenvedi el, hasonló sorssal szembesül” – számolt be a CNN munkatársának Shaye Wolf, a kutatás vezetője és a CBD éghajlat-tudományi igazgatója.

Eltűnik a jég

A tanulmány szerint a klímaváltozás hatásai „az északi sarkvidéken sokkal gyorsabban jelentkeznek, mint a bolygó többi részén” és veszélyeztetik az ökoszisztémát. Donald K. Perovich és Jacqueline A. Richter-Menge 2009-ben írt, „Eltűnik a jég az Északi-sarkról” című tanulmányában arról számol be, hogy a jégtakaró 2007-ben egymillió négyzetmérföld (2,6 km2) volt, ami elmarad az 1979 és 2000 között feljegyzett értéktől. Kutatók szerint ez, és más adatok is, arra engednek következtetni, hogy 2030-ra a jég teljesen eltűnik az Északi-sarkról.

Rozmárok jég nélkül

A jégtáblákat fenyegető olvadás már olyan tengeri emlős fajokat is érint, mint a csendes óceáni rozmár és a grönlandi fóka. „Mint a legtöbb, a jelentésben szereplő emlős, a csendes óceáni rozmár is függ a tengeren úszó jégtábláktól, ami azzal jár, hogy jelentősen csökken a rozmárpopuláció” – magyarázta Wolf. „Ahogy mondjuk, már 10-20 000 rozmár keresett menedéket Alaszka sarkköri partvonalán. Ez pedig a jég eltűnése miatt van” – tette hozzá a kutató. „A rozmároknak jégtáblákra van szükségük, hogy megpihenhessenek, mert nem tudnak folyamatosan úszni. Ha eltűnik a jég, különösen az anyák és a borjak kényszerülnek arra, hogy kijöjjenek a partra, ahol a borjakat a tumultusban könnyen agyontaposhatják” – fejtette ki Wolf. Wolf állítása szerint tavaly 131 fiatal rozmár vált annak áldozatává, hogy menekülő állatok eltaposták őket. Ennél is több állat pusztult el 2007-ben az orosz partokon, ahol több ezer borjat taposott el a partra kiszorult 40 ezer rozmár.

Savasodó tengervíz

„Az óceánok megnövekedett szén-dioxid felvétel miatti elsavasodása gyorsabban megy végbe az északi sarkkör vizeiben, mint a melegebb tengerekben” – hívta fel a figyelmet. A mészhéjas tengeri állatok – például az úszó csiga, más néven tengeri pillangó – különösen érzékenyek a savasodásra. Kihalásuk pedig a többi fajt is veszélyezteti. A szárazföldi állatok közül a sarki rókát – amelynek élőhelye a sarki tundra déli pereme –„számtalan veszély fenyegeti a klímaváltozás miatt.” Ez a helyzet, többek között a tundra és a sarki jég visszahúzódása, zsákmányállatának, a lemmingnek számbeli csökkenése, és riválisának, a jóval nagyobb testű, dominánsabb vörös rókának a hőmérséklet növekedése miatti észak felé húzódása következtében állt elő.

Fantasztikus barométer

Wolf szerint a jelentésben szereplő összes állatot a kihalás veszélye fenyegeti az éghajlatváltozás miatt. „Ami az északi sarkvidéken történik, arról nem gondolkodhatunk úgy, hogy teljesen távol van tőlünk. Valójában, ez fantasztikus módon, barométerként jelzi, hogy mi történik a világ többi részén” – magyarázta Rebecca Taylor, a CWI szóvivője a CNN munkatársának. „Az északi sarkvidék a klímaváltozás ground zerója, és már sok olyan faj van, melyet folyamatosan a kihalás felé taszítunk. Eltűnésük megakadályozásához kulcsfontosságú az üvegházhatású gázok – különösen a szén-dioxid – kibocsátásának 350 ppm, vagy annál alacsonyabb szintre csökkentése. Sok tudós kiáll amellett, hogy ezt a szintet kell elérni az északi sarkvidék jegének helyreállításához” – állítja Wolf.

atv.hu / CNN

További külföldi híreink