Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-09-01 11:51:59

A Hamasz végezte ki a terhes izraeli nőt és családját

Két nappal az izraeli-palesztin béketárgyalások megkezdése előtt egy személygépkocsi elleni támadás során négy izraeli állampolgár vesztette életét. A támadás a Bani-Naim kereszteződésnél történt, Kirjat Arba közelében, nyilatkozta a hadsereg egyik szóvivője.

A Hamasz végezte ki a terhes izraeli nőt és családját

A legújabb hírek szerint egy házaspár és két stoppos volt a terroristák áldozata. Az autó Kirjat Arba felé tartott, amikor tűz alá vették. Yitzhak Ames, felesége Tali Ames, Kochava Even-Haim és Avishai Schindler utaztak a kocsiban, életkoruk 24 és 47 év között volt. Az izraeli média hírei szerint az áldozatok közül az egyik nő gyermeket várt.

Hat gyermekes házaspár

Az Ames házaspárnak hat gyermeke van, köztük egy másfél éves kisgyermek is. A mentőcsapatokkal érkezett a helyszínre Momy Even-Haim is, aki felfedezte, hogy felesége is a halottak között van. „Láttunk egy önkéntest sírni és először nem értettük, hogy mi történt – számos más katasztrófát látott már korábban”, nyilatkozta a Zaka mentőszolgálat vezetője, Isaac Bernstein a Jerusalem Postnak. „Aztán kiabálni kezdett: ’Ez a feleségem! Ez a feleségem!’ Elvittük a helyszínről azonnal”, tette hozzá Bernstein.

A létfontosságú szerveket lőtték

„Amikor megérkeztünk a helyszínre, az autó mind a négy ajtaja nyitva volt és négy test feküdt az úttesten”, nyilatkozták a mentősök. „Láttuk, hogy a létfontosságú szerveket nagyon nagy számú golyó érte és esély sem volt arra, hogy megmentsük az életüket”, tették hozzá. „Ez egy nagyon bonyolult helyzet. Megtanultuk elfelejteni az ilyeneket az elmúlt években.”

Az iztaeliek gyászolják, a palesztinok ünneplik a mészárlást - Galéria!

A szemtanúk beszámolója szerint a terroristák tüzet nyitottak az autóra és már ekkor eltalálták a bent ülőket, de aztán közelebb mentek a személygépkocsihoz és még egyszer, közvetlen közelről tüzelni kezdtek.

A Hamasz vállalta a terrorakciót

Washingtonban csütörtöktől két év szünet után ismét közvetlen béketárgyalások indulnak meg Izrael és Palesztina között. Már a múltban is előfordult, hogy radikális békeellenes palesztinok megpróbálták erőszakkal megakadályozni a békefolyamatokat. Néhány órával a merénylet után a radikális iszlám Hamasz terrorszervezet vállalta a felelősséget a történtekért. Az AP hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozat szerint ők hajtották végre a mészárlást, a szervezet ellenzi a béketárgyalásokat.

A palesztinok érdekével szemben áll

A palesztin miniszterelnök, Salam Fajad elítélte a cselekményt, azt mondta, hogy a történtek a palesztin nép érdekeivel szemben állnak és aláaknáznak minden arra irányuló törekvést, hogy nemzetközi támogatáshoz jussanak. A kormánya minden kísérletet meg fog tenni, hogy a további hasonló eseményeket elkerüljék.

Kézre kerítik a tetteseket

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu értesülések szerint elrendelte „mindennemű diplomáciai visszafogottság nélkül” a tettesek kézrekerítését. Véleménye szerint a halálos támadás megmutatta, hogy a béketárgyalások során semmilyen kompromisszumot nem lehet kötni az izraeli követeléseket illetően. Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak a támadást „fájdalmasnak és súlyosnak” nevezte. Biztosította a közvéleményt arról, hogy a biztonsági erők és a katonák minden lehetséges dolgot meg fognak tenni azért, hogy elkapják a tetteseket.

Silvan Shalom miniszterelnök-helyettes nyilatkozatot tett közzé. „Sajnos újra bebizonyosodott, hogy mialatt mi megpróbálunk utat találni a béke és az együttélés lehetőségeire, vannak azok, akik meg fognak próbálni terrorcselekményeket elkövetni és ártatlanokat meggyilkolni”- írta.

Tartottak a merénylettől

Az izraeli hatóságok már korábban is tartottak attól, hogy a militáns palesztinok megpróbálják szabotálni a tárgyalásokat izraeliek ellen elkövetett merényletek elkövetésével. Korábban Mahmud Abbasz az Egyesült Államok aktív közreműködését követelte, ha a közvetlen tárgyalások holtpontra jutnának.

Nem ott folytatják, ahol abbahagyták

Barack Obama meghívására Abbasz és Netanjahu csütörtökön kezd újra hozzá a tárgyalásokhoz. Abbasz szerint ez a határidő megfelelő, mert a kényes kérdéseket már korábban átbeszélték. „Ha megvan a szükséges jóakarat, akkor több mint elég (az idő)”, mondta. Netanjahu abba nem egyezett bele, hogy a beszélgetéseket ott folytatja, ahol 2008-ban elődje, Ehud Olmert abbahagyta. Vitatott továbbra is Kelet-Jeruzsálem és az izraeli nyugat-jordániai telep sorsa. Abbasz azt követelte, hogy Netanjahu hosszabbítsa meg azt a tíz hónapos építési tilalmat, ami szeptember 26-án ér véget. Ha ez nem történik meg, „nehéz lesz folytatnunk a tárgyalásokat”, mondta.

Hillary Clinton külügyminiszter Abbaszt és Netanjahut kedden külön-külön fogadta, ezen kívül Egyiptom és Jordánia külügyminisztereivel is találkozni fog, Tony Blairrel együtt.

atv.hu / ffr / Reuters / AP / AFP / apn / dpa / JPost

Ajánlom

További külföldi híreink