Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-07-28 08:43:16

Csalódottak az Egyszerű Emberek: máris elfogyhat a szlovák kormánytöbbség

Egyelőre támogatja az új szlovák kabinet programját, de csalódott az a képviselői csoport, amelyik az egyik kormánypárt listáján került a törvényhozásba, s amely nélkül nincs parlamenti többsége a koalíciónak. Mivel egyetlen indítványukat sem vette figyelembe az elkészült program, ha végül mégsem szavaznak a kormánypártokkal, augusztus elején megbukhat a tervezet.

Csalódottak az Egyszerű Emberek: máris elfogyhat a szlovák kormánytöbbség

A négypárti jobbközép koalíciónak 79 mandátuma van a 150 fős törvényhozásban. Az említett 4 fős képviselői csoport, az Egyszerű Emberek nevű civil szervezet a második legerősebb kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) listáján jutott a parlamentbe. A kormányprogram elfogadásához 76 szavazat kell.

Már a kampány idején saját célkitűzéseik voltak. Például szeretnék elérni, hogy a képviselők fizetése a szavazásokon való részvételüktől függjön. Azzal érvelnek, hogy a hétköznapi emberek bére is teljesítményfüggő, márpedig ezt az elvet a parlamentben is alkalmazni kellene.

A csoport vezetője, Igor Matovič nagyszombati médiavállalkozó a választások után bejelentette, hogy egy vállalkozói csoport összesen 20 millió eurót ígért neki és társainak, ha nem támogatják az akkor még csak formálódó jobbközép koalíciót. Néhány órán belül pedig arról számolt be, hogy az őt megkörnyékező vállalkozó régi barátja, aki csak tréfálkozott. Ivan Gašparovič államfő akkor nyíltan meg is fogalmazta: az Egyszerű Emberek ezzel az összes pártnak jelezte, milyen árat kér a szavazataiért.

Matovič az utóbbi napokban többször is reményét fejezte ki, hogy célkitűzéseik bekerülnek a kormányprogramra, amelyet szerdán hagy jóvá a kabinet, augusztus 3-án pedig már a parlament elé kerül. Mivel kedden hajnalban gyakorlatilag véglegessé vált a tervezet, az Egyszerű Emberek felmérte, hogy egy indítványuk sem lett része a dokumentumnak. Matovič máris jelezte, csalódott a négy pártban.

Ennek ellenére a parlamentben a kormányprogramra voksolnak, mert - érvelt a képviselő - felelőtlenség volna a választópolgárokkal szemben, ha másként cselekednének. Ám arról már nem mondott konkrétumot, hogy a jövőben hajlandóak-e támogatni a koalíciós vagy kormányjavaslatokat.

Az új pozsonyi kormány a többi közt az oktatásügy és az igazságszolgáltatás reformjára készül, egységesíti az adó- és járulékbeszedés rendszerét. A nagyobb beruházások közül folytatja a Pozsony-Kassa autópálya építését, valamint lehetővé teszi külföldi befektetők belépését a Cargo vasúti teherforgalmi vállalatba és a pozsonyi repülőteret működtető cégbe.

További külföldi híreink