Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-07-20 19:03:47

„Fényt éreztem a fejem felett” Vizsgálják a kínai UFO-jelenségeket

Egy repülőteret rövid időre lezártak, tizennyolc járat késett.

Kínában az utóbbi időben több UFO jelenségről is érkezett bejelentés. Június 30-án Hszincsiang tartományban láttak fehér fényben fürdő repülő tárgyat. Hunan, Sandong és Csiangszu tartományokból is érkeztek bejelentések.

Július 7-én egy UFO miatt a kínai Hsziaosan város repülőterét le kellett zárni és a levegőben lévő gépeket le kellett szállítani. Az intézkedés tizennyolc járatot érintett. Bár a légi forgalom egy órával később újra helyreállt, az incidens felkeltette a kínai média figyelmét, és az UFO azonosításával kapcsolatban találgatások özönét indította el. Az esetet azóta is vizsgálják

Változatok egy témára

Egy internetező szerint amerikai bombázó repült be rejtett módon Kínába. Egy másik találgató állítja, hogy nincs szó se amerikai rakétáról, se orosz műholdról. Ez szerinte abszurd feltételezés. Ez inkább valami más, ember alkotta tárgy. Sem Amerika, sem Oroszország nem vállalná annak a kockázatát, hogy figyelmeztetés nélkül behatoljon Kína fölé. Szerinte a kínai hadsereg felelős az UFO-jelenségért. Egy új rakétát vagy repülőt próbáltak ki.

A spekulációkat tovább erősítették a Hangcsu lakosai által, az eset előtti délutánon készült fotók egy arany fényben fürdő, üstökös-szerű csóvát húzó lebegő tárgyról. A lakók kevesebb, mint egy órával a reptér lezárása előtt piros, fehér fényt kibocsátó repülő tárgyat láttak. Ma Sicsun helyi lakos egy este sétált a feleségével, amikor egy repülő tárgyat látott. „Fényt éreztem a fejem felett. Felnéztem, és egy fényes, fehér fénysugár repült át az égen. Előkaptam a kamerámat és lefényképeztem. Este fél kilenc volt. Hogy repülőgép volt, vagy a Hsziaosan repülőtéren megjelent UFO, nem tudom” – mesélte Ma a Hszinhua hírügynökségnek.

A Hangcsu lakói által készített képek nem valószínű, hogy kapcsolatba hozhatók az UFO-val, amely miatt lezárták a Hsziaosan repülőteret. Hangcsu meterológusai szerint a lakók délután valószínűleg egy repülőgép fényeit láthatták. Ami Ma esti fotóit illeti, olyanok, mint egy repülőgép fényei – magyarázta Zhu Jing, a pekingi planetárium vezetője a Hszinhua hírügynökségnek.

7 nappal a repülőtér lezárását okozó eset után a helybéliek egy második UFO jelenséget figyeltek meg. Az új jelenségre a kelet kínai Csongkingban került sor július 15-én. „Négy lámpa szerű, gyémánt alakot formáló tárgy lebegett a városi park felett több mint egy órán át” – mondták el a szemtanúk a Sanghaji Daily című lapnak.


Folyik az eset kivizsgálása

Az UFO-jelenségeket a mai napig titokzatos homály borítja. A kínai civil repülésügyi szervezet (CAAC) szóvivője megerősítette az ABC News hírügynökségnek, hogy tovább vizsgálják az ügyet, ám további részletek közlésétől elzárkózott. Egy magát megnevezni nem kívánó személy azonban azt állította az egyik kínai állami napilapnak, hogy az elhallgatás oka katonai jellegű.

A pekingi és sanghaji UFO-kutatási társaság öt kutatója utazott Hangzuba, hogy tovább tanulmányozzák a jelenséget.  „Kutatási listánkon több meglátogatandó hely is szerepel, többek között a Hsziaosan repülőtér, és a CAAC központja” – közölte Lu Csinhong, a sanghaji UFO-kutatási társaság igazgatója az ABC News riporterével. „Nem tudok semmi érdemlegeset mondani az üggyel kapcsolatban, mert még nem gyűjtöttünk össze minden lényeges dokumentumot és adatot. Nem tudjuk, meddig fog a vizsgálat tartani.”

A Hszinhua hírügynökség arról is beszámolt, hogy vannak, akik szerint egy magánrepülőgép fényei miatt zárták le a repteret. Geoffrey Forden, a Massachusettsi Technológiai Intézet fegyverszakértője szerint valószínűleg nem UFO-król van szó, az interneten keringő, világszerte nagy felbolydulást keltő képek nagy része Photoshoppal készített hamisítvány. Szerinte azokon a képeken, amelyek eredetiek, kínai ballisztikus rakéta látható, amint éppen a Góbi sivatag felé tart. Az állami kínai napilap is idéz egy forrást, amely szerint katonai akcióról van szó.

atv.hu / ABC News / The Huffington Post / CNN

Ajánlom

További külföldi híreink