Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-06-11 08:45:59

Kapóra jött az államosítás: India gazdasági titkai

Interjú Meira Kumarral, az indiai parlament első női elnökével.

India a globalizáció egyik legnagyobb nyertese. A népszerű Gettómilliomos című film is bemutatja, milyen hatalmas gazdasági és társadalmi változások mentek végbe az elmúlt időszakban Indiában. De milyen társadalmi változások illetve jelenségek állnak a gazdasági sikerek mögött?

Mi mindig a társadalmi összképet vizsgáljuk. Mindig is úgy véltük, hogy nincs értelme a gazdasági fejlődésnek, ha nem hoz valódi társadalmi változásokat. Ezért az alapító atyák belevették az alkotmányba, hogy gondoskodni kell azokról, akiket évszázadokon keresztül megfosztottak jogaiktól és a társadalom peremére szorítottak. Az alkotmány pozitívan diszkriminálja őket. Amikor előmozdítottuk ezeknek az elnyomott csoportoknak a gazdasági, társadalmi és politikai előmenetelét, az a gazdaságnak is jót tett, hiszen hozzájárultak a fejlődéshez.

Másrészt pedig foglalkoztunk az ország gazdasági gondjaival is. Fejlesztési programokat vittünk véghez. Néhány éve pedig egy nagyon fontos törvény lépett életbe „foglalkoztatási garancia” néven. Ennek elsősorban a szegénységi küszöb alatt élők voltak a kedvezményezettjei.

Tehát a társadalmi mobilitás felgyorsult Indiában. Ennek nyilvánvalóan Ön a legékesebb példája, hiszen alsóbb rétegekből származó vezető.

Azt azért nem mondanám, hogy a legékesebb példája vagyok, de ez valóban hasznos volt.

Köztudott, hogy gazdasági világválság van. Ennek ellenére India GDP-arányos gazdasági fejlődése most is 8 százalék körül van. Hogy tudták ezt Önök véghezvinni?

Először is, 1968-ban fontos döntést hoztunk, amikor államosítottuk a bankokat. Ez az olyan válságok idején, amiben most is vagyunk, kapóra jött. A gazdaságunk központi eleme a megtakarítás. Így tehát voltak megtakarításaink. Aztán gazdasági reformokat is végrehajtottunk. Megnyitottuk a gazdaságot a külföldi befektetések előtt, és az adórendszert is átalakítottuk. Mindezek együtt nagyon hasznosak, amikor nem is vihar, hanem valóságos ciklon söpör végig a világgazdaságon. Így a válság alig-alig érintett bennünket. Mindössze annyi történt, hogy a korábbi 9 százalékos gazdasági növekedés 6,2 tized százalékra csökkent. Később viszont 6,7 tized százalékra emelkedett, ma pedig 7,2 százalékos. Most minden erőnkkel azon vagyunk, hogy tovább növekedjen, és az előrejelzések szerint 8 százalék lesz ebben az évben.

A high-tech nagyon fontos szerepet játszik az indiai gazdaságban. A kormány milyen módon támogatja a kutatás-fejlesztést?

Valóban támogatjuk a kutatás-fejlesztést, több intézményünk is van erre a célra. Magyarországgal is együttműködünk a kutatás, a technika, a tudomány, a fejlesztések, a mezőgazdaság és a védelem terén. Van egy indiai-magyar gazdasági vegyes bizottságunk, amely éppen év elején ülésezett Budapesten. És persze ott van az információs technológia is. Ezeken a területeken megosztjuk tapasztalatainkat az olyan közeli barátainkkal, mint amilyen Magyarország is.

Miért kellett 15 évet várni arra, hogy ilyen magas rangú találkozó jöjjön létre a két ország között Magyarországon? Az elmúlt években két magyar miniszterelnök is járt Indiában, de indiai részről utoljára másfél évtizeddel ezelőtt volt itt magas rangú vezető.

Igen, de arra is hadd hívjam fel a figyelmet, hogy azért ez idő alatt is rendszeresen voltak találkozók a két ország között. (2008-ban nálunk járt az akkori magyar miniszterelnök, két évvel korábban pedig az Országgyűlés elnökének helyettese. És az indiai parlament két elnöke is volt itt, év elején pedig itt járt a kereskedelmi miniszterünk.) Van tehát kapcsolat, de azt is hozzátenném, hogy gyakoribbaknak kellene lenniük a találkozóknak, hogy szorosabbra fonjuk a köteléket a két, egyébként is jó kapcsolatokat ápoló ország között. Fontos lenne találkozókat tartani a legmagasabb politikai szinten is, a parlament szintjén. A korábbi magyar országgyűlésnek volt magyar-indiai baráti tagozata. Remélem, hogy az új országgyűlés is hamar megalakítja ezt a csoportot. Mi már megalakítottuk a mi magyar-indiai baráti társaságunkat az indiai parlamentben, ezt hamarosan be is jelentjük. De a hétköznapi emberek közötti kapcsolat ugyanilyen fontos.

A hétköznapi emberi kapcsolatok keretében kell megemlítenünk a turizmust, ami nagyban hozzájárulhat a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez. Lát Ön itt lehetőséget az előrelépésre? Mik lehetnek a magyarok számára a legnépszerűbb úti célok?

Ez a terület hatalmas tartalékokkal rendelkezik, és fontos lenne fejleszteni, hiszen a két ország között történelmi kapcsolatok vannak. Ahogy Ön is említette, a Gettómilliomos rendkívül népszerű volt Magyarországon is. A filmeken túl azonban érdemes személyesen is megismerni az országot. Természetesen az elsőszámú úti cél az Agrában található mauzóleum, a Tádzs Mahal. El kell mondanom, hogy néhány éve egy parlamenti csoport látogatta meg a Tádzs Mahalt. Volt köztük egy hölgy és egy úriember, akik egymásba szerettek, majd összeházasodtak. Úgyhogy ez valóban a szerelemnek állított emlékmű, egy különleges hely. De vannak más helyek is, mint például Dzsaipur. A déli országrészben sok más szép hely van, mint például Paszur a palotával és a templommal, Kanyakumari és Madurei. Madhja Prades pedig India szívének számít.

India a világ egyik legnépesebb országa, és etnikai, vallási, kulturális szempontból rendkívül sokszínű. Hogy tudják fenntartani a stabilitást?

Ez India nagy titka. Rengeteg nyelv, etnikai csoport van, minden szempontból nagy különbségekkel. Minden állam maga is egy-egy külön világ. Ennek ellenére harmónia van, és mindenkire jellemző az a hatalmas vágy, hogy maradjunk együtt. Ez a stabilitásunk alapja.

India az egyik terrorizmus által leginkább fenyegetett ország a világon. Naponta kell szembenézniük a belföldi és külföldről származó terrorfenyegetésekkel. A mumbai-i merénylők például Pakisztánból jöttek. Milyen stratégiájuk van a terrorizmus leküzdésére?

Rendkívül aggaszt bennünket a terrorizmus, ami persze nem csak a mi országunkat illetve térségünket fenyegeti. Ez világszerte jellemző jelenség. Nem lehet tudni, hogy hol és mikor fog legközelebb lecsapni. Ezért a nemzetközi közösség országainak össze kell fogniuk és harcolniuk kell ellene, hogy eltöröljük a föld színéről. Főleg, mivel ártatlan emberek válnak az áldozatává. Bombayben valóban borzalmas támadások voltak. És hadd mondjam el, milyen nagy örömünkre szolgált, hogy Magyarország kifejezte feltétel nélküli szolidaritását velünk azokban a nagyon nehéz időkben. Valóban megfigyelhető a határokon átnyúló terrorizmus is. Egy szomszédos ország területéről kiindulva követtek el terrortámadásokat országunk ellen. Pakisztán a szomszédunk, és a lehető legjobb kapcsolatokra törekszünk vele, de ez olyan időszak, amikor egyértelműen előállhatnak, és azt mondhatják: biztosítjuk, hogy területünket a jövőben a terroristák nem használhatják.

Valóban van ilyen elszántság a pakisztáni vezetésben? A biztonsági helyzet jelentősen romlott, amióta Musarraf elnök közel két éve lemondott.

Remélem, hogy megteszik ezt a döntést. Annál is inkább, mivel a terrorizmus nem csak Indiát fenyegeti, hanem őket is. Most olyan időszak van, amikor valóban erősnek és elszántnak kell lenniük a terrorizmus elleni harcban.

Ön egy éve lett az indiai parlament első női elnöke.  Indiának van némi hagyománya abban, hogy nők magas pozíciókat töltenek be, Indira Gandhira gondolok itt, aki az egyik leghíresebb indiai politikus volt. Ön is egyike a sikeres, magas rangú hölgyeknek.

Valóban nagy kihívás. Amikor egy nő szerepel, akkor próbát áll ki. Nem csak az érdekli ugyanis az embereket, hogy milyen teljesítményt nyújtunk, hanem az is, hogy nőként hogy szereplünk. És általában magas mércével mérnek. Ennek tudatában kell lennünk és lehetőleg meg kell felelni az elvárásoknak.

Eperjesi Ildikó / ATV Világhíradó

További külföldi híreink