Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2009-03-17 10:35:00

Alakul az izraeli kormánykoalíció + videó

Melynek tagja lehet a szélsőségesen jobboldalinak tartott Izrael az Otthonunk Párt is.

Benjamin Netanjahu megválasztott miniszterelnök vezetésével a hétvégén a Likud aláírta az első koalíciós megállapodást, nem mással, mint a szélsőségesen jobboldalinak tartott Jiszrael Beitenu, azaz Izrael az Otthonunk Párttal.

A koalíciós megállapodás szerint a kormányban a Beitenu vezetője, Avigdor Liberman töltheti majd be a külügyminiszteri posztot, míg a pártból nevezik ki többek között a turisztikai- és a közbiztonsági minisztert is.

Többen a Liberman vezette Jiszrael Beitenu pártot tartották a februárban lezajlott izraeli választások valódi győztesének, mivel az a nagy múltú Munkapártot is megelőzve, 15 mandátummal az izraeli politikai paletta harmadik legerősebb pártja lett. A választást követő elemzések előre hagsúlyozták: Liberman a koalíciós tárgyalások idején királycsinálóként léphet fel, a választásokon szerzett mandátumai miatt ugyanis nem lehet többé kihagyni a politikai játszmákból.

Annak, hogy Liberman ráadásul a kulcsfontosságú külügyminiszteri posztot töltheti be az izraeli kormányban legkevésbé a palesztin lakosság örül, Liberman ugyanis nem támogatja a Hamasszal való békekötést, sőt világossá tette, hogy nem lesz olyan kormánykoalíció tagja, amely megengedi, hogy a Gázai övezetben a Hamasz uralkodjon.

Netanjahunak Simon Peresz államfő felkérését követően április 3-áig kell megalakítania a végleges kormánykoalíciót. Ezen az úton csak az első fontos állomásnak tekinthető a Libermannal kötött egyezség, de még további koalíciós tárgyalásokra is szükség van, hogy Netanjahu kormánya maga mögött tudhassa a 120 fős Knesszet többségének támogatását.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink