Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2009-03-12 12:35:00

Elrabolt japánok képezték ki az észak-koreai terroristákat + videó

Jaeko Tagucsit, aki pincérnőként dolgozott egy bárban, tokiói lakásából rabolták el, és Észak-Koreába szállították.

Azóta családtagok nem hallottak a nőről semmit. Kim Hyon-Hui, egy volt észak-koreai kém elmondta, hogy Tagucsi tanította meg neki, hogy kell japán turistaként viselkedni. A tanultakat aztán a kém és társa egy 1987-es merényletben alkalmazta is. A terrorista akcióban a koreai légitársaság Szöulba induló járatán helyeztek el bombát Bagdadban. A gép megállt Abu Dhabiban, ahol a merénylők leszálltak a repülőről. A fedélzeten lévő 115 utas és legénység viszont életét vesztette, amikor a bomba a bengáli öböl felett felrobbant.

Kimet később egy szöuli bíróság halálra ítélt, 1990-ben azonban kegyelmet kapott. A volt ügynök beszámolt arról, hogy személyesen Kim Dzsong-il adta ki a parancsot a repülő felrobbantására. Azt akarta ezzel elérni, hogy a külföldi országok ne küldjék el sportolóikat az 1988-as szöuli olimpiára.

Az 1970-es és 80-as években több japánt raboltak el, akiknek az volt a feladatuk, hogy képezzék az észak-koreai kémeket. Észak-Korea ezt beismeri, Jaeko Tagucsiról viszont azt állítja, hogy 1986-ban egy autóbalesetben életét vesztette.
A 47 éves volt kémnő ennek ellenkezőjét állítja, de erre nem adott semmiféle bizonyítékot. A japán hölgy családtagjai remélik, hogy szerettük valóban életben van.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink