Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2009-01-01 19:35:31

Nincs alku a Hamasszal: minden vezetője célpont + videó

Életét vesztette a Hamasz egyik magas rangú terrorista vezetője az újévi izraeli légicsapásokban.

Célzott támadás végzett Nizar Rayyannal, ez a hat napja tartó terrorelhárító akció egyik legnagyobb sikere. A Hamasz közben békülne: bejelentették, hogy készek elfogadni az Európai Unió tűzszüneti ajánlatát és beszüntetni a rakétatámadásokat a zsidó állam ellen. De - mint mondták - csak akkor állnak le, ha előbb Izrael feloldja a gázai blokádot.

Közben a Háárec című napilap egy felmérést tett közzé a terrorelhárító akció támogatottságáról. Eszerint az izraeliek többsége a Hamász-célpontok elleni légi hadjárat folytatását akarja, a megkérdezettek viszont annak is hangot adtak, hogy el akarják kerülni a vérveszteséget, ezért a szárazföldi offenzívát semmiképp nem támogatnak.

Gyerekek tüntettek a gázai övezetben az izraeli légicsapások ellen. Ugyanazt csinálták, amit a felnőttek szoktak: Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak és zászlót is égettek. A Hamasz módszere ez, gyerekeket és asszonyokat használ fel célja elérése érdekében, akár élő pajzsként is.

Ez történt a délelőtti bombázás során. Izraeli gépek támadták a Hamász egyik politikai vezetőjének otthonát. Meghalt, de a gyerekei és a négy felesége is. Nizar Rayyan a gázai övezetet uraló terrorszervezet legradikálisabb vezetői közé tartozott. Pár napja még szent háborúról szonokolt a zsidók ellen és öngyilkos merényletekre buzdított...

A háború közben folytatódik. Immár majd\' egy hete hullanak a bombák a Hamasz célpontjaira, és szállanak a gázából indított rakéták izraeli polgári területekre.
A védelmi miniszter is felkereste azt a Beer Sheva-i iskolát, amibe tegnap a hamaszos lövedék csapódott. Ehud Barak akkor úgy látta: a háború akár hosszú és fájdalmas lehet.

Kiterjesztjük a gázai övezet elleni hadműveleteket, addig amíg el nem érjük célunkat - mondta Barak. Sokan úgy vélik, ez arra utal, hogy nemsokára indulhat a szárazföldi akció is. Ezt azonban az izraeliek már nemigen támogatják a várható vérveszteség miatt. A Hamasz elleni légicsapásokkal azonban a többség egyetért - derül ki egy friss felmérésből.

A miniszterelnök nem akar elhúzódó háborút. Ehud Olmert azt mondta: reméli, mihamarabb térdre kényszerítik a Hamaszt.

A terrorszervezet közben gyengélkedik: már belemennének a tűzszünetbe, igaz csak feltételekkel. Azt akarják, hogy előbb Izrael állítsa le a támadásokat, és oldja fel a gázai övezet egy éve tartó blokádját.

További külföldi híreink