Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-10-26 18:15:00

Ha Magyarország összeomlik, követi Ausztria és Németország is

Amerikai lapértesülés szerint a jövő héten tesznek bejelentést a magyar IMF-hitelkeretről. Eredetileg Ukrajnával kapcsolatban is erre számítottak, ám azt már vasárnap nyilvánosságra hozták: Kijev 16,5 milliárd dollárhoz juthat.

Közben a Washington Post szakértője a pénzügyi válság kiterjedéséről szóló elemzésében úgy vélte: ha Magyarország nem lesz képes teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit, akkor hamarosan az osztrák, majd a németországi bankok is összeomlanak. A cikkben úgy fogalmaznak: a globalizáció azt jelenti, hogy minden mindennel össze van kötve.

A lap szerint ha Magyarország, továbbá Pakisztán vagy Dél-Korea csődbe megy, és az európai kormányok arra kényszerülnének, hogy adóemeléssel finanszírozzák a tőkeinjekciókat, akkor gyötrelmes fájdalommal fog járni a válság.

A felzárkózó gazdaságok nehéz helyzetéről szóló cikkhez az újság egy magyar valutaváltó hely fotóját csatolta, amely alatt az olvasható: Magyarország súlyos pénzügyi megpróbáltatással néz szembe.

A Seeking Alpha amerikai tőzsdei hírmagazin tudósítása szerint Magyarország válságüzemmódban van. Miközben tárgyalások folynak az IMF-mentőövről, a kelet-európai térség lélegzetvisszafojtva figyeli a magyar fejleményeket. A magazin szerint a magyar kötvénypiac lényegében befagyott. Az IMF 20 milliárd dolláros összegű készenléti hitelkeretet nyitna meg Izland, Fehéroroszország, Pakisztán, Ukrajna és Magyarország számára.

A hírmagazin szerint veszélyes az a szokásos nézet, hogy IMF-hitelkeret Magyarország, Románia, Bulgária, Ukrajna és Szerbia esetében meggátolhatja a szuverén adósbesorolások romlását. Magyarország osztályzata a Standard & Poor\'s listáján "BBB plusz", az ország negatív figyelőlistán van. Az IMF-hitel jótékony hatása illúziónak bizonyulhat, a hatás attól függ, milyen szerkezeti feltételeket szab majd a Valutaalap - olvasható a lapban.

inforadio.hu

Ajánlom

További külföldi híreink