Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-11-07 05:05:46

Döbbenet: 5 hét alatt a 4. ukrán gyerek halt meg tornaórán

Ezúttal egy 11 éves kisfiú szíve állt meg futás közben egy nyugat-ukrajnai iskola tornatermében. Timosenko miniszterelnök azonnali intézkedéseket követel a szaktárcától.

Az ötödik osztályos kisfiú még kedden, a második órán esett össze élettelenül, miután egy kört futott a Lemberg megyei Kamenka-Bugszkaja iskolájának tornatermében.

A testnevelés tanár azonnal megkezdte az újraélesztését, miközben az osztálytársak az igazgatót és az iskolai ápolónőt értesítették. A tanár és az ápoló erőfeszítései ellenére a kisfiú szíve nem indult újra, s a kiérkező mentősök már csak a halál tényét tudták megállapítani. Az azóta elvégzett kórbonctani vizsgálat nem talált rendellenességet, s a halál okául a váratlan szívmegállást jelölték meg. A tanár és az osztálytársak egybehangzóan állítják, hogy a kisfiú az óra előtt semmire sem panaszkodott.

Az eset kapcsán Júlia Timosenko ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen utasította a szaktárcát a távfutások azonnali betiltására a tornaórákon az iskolások egészségügyi vizsgálati rendszere átfogó felülvizsgálatának lezárulásáig. A miniszterelnök azt javasolta, hogy az iskolai testnevelési órákon a játékos sportágak gyakorlására fektessék a fő hangsúlyt a teljesítményalapú foglalkozások helyett.

Októberben Ukrajna különböző iskoláiban rövid egymásutánban három gyerek halt meg testnevelési óra közben. Szülők, orvosok és politikusok már a második esetet követően a hatályban lévő iskolai testnevelési követelményrendszer haladéktalan felülvizsgálását követelték az illetékesektől.

Borsod online

Ajánlom

További külföldi híreink