Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-11-21 17:25:12

Caplovic: a „Kárpát-medence” ugyanaz, mint a náci „élettér”

Szlovákiában az alkotmány szerint csak egy nemzet él.

A szlovák belügyminisztérium állítja, jogosan utasították vissza a komáromi Pentaton Polgári Társulás alapszabály-tervezetét, mert szerepelt benne a Kárpát-medence kifejezés.

A bejegyzésre váró társaság folklórral foglalkozik, a Kárpát-medence fogalmat a szlovák folkloristák is a legnagyobb természetességgel használják. A Kárpát-medence kifejezés ellen Dusan Caplovic kormányalelnök hirdetett harcot, mert szerinte a magyarok úgy használják, mint a náci németek a Lebensraum (élettér) kifejezést.

A belügy indoka: a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében az itthon bejegyzett szervezetek nem működhetnek külföldön. A külföldön való működésre pusztán abból következtetett a belügy, hogy a szervezet céljai közt szerepel „a Kárpát-medencében élő nemzetek szellemi, kulturális és tárgyi értékeinek megőrzése”.

„A Kárpát-medence kifejezés nem alkalmazható Szlovákia területének hivatalos földrajzi megnevezésére” - áll Erik Tomás belügyi szóvivő az Új szó című laphoz eljuttatott állásfoglalásában. - Mivel a polgári társulások csak a Szlovákia Köztársaság területén fejthetik ki tevékenységüket, a belügyminisztérium ebben az értelemben figyelmeztetett ezekre a pontatlanságokra.”

Azt is kifogásolták, hogy a célok között több nemzet értékeinek megőrzése szerepel, pedig „Szlovákiában az alkotmány szerint csak egy nemzet él”. Az alkotmány Preambuluma csak a szlovák nemzetet említi, mely a kisebbségekkel és etnikai csoportokkal együtt él Szlovákia területén.

Új szó

 

Ajánlom

További külföldi híreink