Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-06-21 13:29:36

Öngyilkosságba kergette a kislányt az internetes csaló

Los Angelesben megkezdődött az a per, amely precedenst teremthet az internetes zaklatások, lejáratások, hamis személyiségek kitalálásával történő csalások megfékezésében. 2006-ban a 13 éves Megan Meier öngyilkos lett, miután az interneten megismert virtuális barátja, akivel hónapokon keresztül levelezett, durva hangnemben szakított vele e-mailben, majd nyilvános portálokon járatta le az egyébként is visszahúzódó, depresszióra hajlamos kislányt.

A kislány halála után az ügyben még az FBI is nyomozott, de nem tudtak rájönni, hogy ki lehetett az a titokzatos 16 éves fiú, aki a MySpace közösségi oldalon hónapok óta beszélgetett Megannel, majd miután elérte, hogy a lány fülig beleszeretett, az utolsó e-mailben olyan megjegyzéseket is tett, hogy jobb lenne a világ Megan nélkül, miért nem öli meg magát inkább. „Josh” ezt követően törölte felhasználói fiókját és nyomtalanul eltűnt. Arra, hogy ki áll az egész ügy hátterében, egészen véletlenül derült fény. Egy, az utcában lakó kislány, amikor megtudta, hogy mi történt Megannel, elárulta az édesanyjának, hogy neki is volt hozzáférési joga a tárhelyhez, sőt ő is küldött onnan üzeneteket, de nem gondolta, hogy ezzel bárkinek is bajt okozna, hiszen egy felnőtt kérte meg rá.

Ez a bizonyos felnőtt, Megan volt iskolai barátnőjének az édesanyja, aki így akart bosszút állni a lányon. Lányával közösen kitaláltak egy hamis személyiséget, elnevezték Josh Evansnek és 18 éves alkalmazottjuk segítségével felruházták minden olyan tulajdonsággal, amivel fel tudták kelteni egy gátlásos tinédzser érdeklődését. Lori D. és lánya, valamint néhány beavatott hónapokon keresztül írogatott Megannek, aki édesanyjától kért engedélyt arra, hogy egyáltalán visszaigazolja barátként a fiút. Tina Meier belenézett néhányszor a levelezésekbe, majd megnyugodott, hiszen „Josh” semmilyen személyes adatot nem szeretett volna tudni, nem kért telefonszámot és nem tűnt veszélyesnek más szempontból sem.

Néhány héttel Megan 14. születésnapja előtt furcsa hangvételű üzenetek érkeztek, Josh vádaskodni kezdett, és azt írta a lánynak, hogy minden kapcsolatot megszakít vele, mert rosszul bánik a barátaival és becsapja őket. Megan sírva kérte számon a fiút, hogy miért mond ilyet róla. Tina többször felszólította lányát, hogy azonnal lépjen ki a programból és kapcsolja ki a számítógépet, de mivel másik gyermekével előre egyeztetett időpontjuk volt egy orvosnál, így nem tudta figyelemmel kísérni, hogy ez valóban megtörtént-e. Megan kicsivel később hívta őt teljesen kétségbeesve, azzal, hogy most már mindenhonnan gyalázkodó e-maileket kap és az adatai nyilvános portálokra kerültek fel. Édesanyja ismét csak annyit mondott neki telefonon keresztül, hogy kapcsolja ki azonnal a gépet. Hazaérve megnézte az üzeneteket és számon kérte Megantől, hogy miért válaszolt durva hangnemben az e-mailekre. Megan sírva szaladt fel szobájába, édesapja sem tudta megvigasztalni. Tina vacsorafőzés közben felment megnézni, hogy mit csinál lánya és ekkor találta meg a szekrényben, ahol Megan felakasztotta magát. Mentőt hívtak, de már nem tudtak rajta segíteni, a kislány másnap meghalt a kórházban.

A szülők igyekezték feldolgozni a veszteséget, próbáltak nem visszahúzódni és összejártak továbbra is a szomszédokkal. Még segítettek is a D. családnak abban, hogy átmenetileg néhány bútoruk tárolására felajánlották saját garázsukat. Ezt követően tudták meg, hogy ki is volt az a bizonyos „Josh”. A két szülő dühében kiráncigálta a rájuk bízott egyik asztalt a garázs elé és baltával verték szét. A jogrendszer furcsasága, hogy feljelentették őket károkozásért, amiért felelniük is kell, de Lori D. és „csapata” megúszhatja a felelősségre vonást. Jogászok feszülten figyelik az ügy kimenetelét, ugyanis bármennyire elterjedt az ún. „cyber-mobbing”, azaz mások gyalázása, sértegetése, célzott lejáratása, becsapása az interneten, a jogszabályok még nem érték utol a realitást.
A per következő tárgyalási napja június 26-án lesz. (HETEK.hu)

Ajánlom

További külföldi híreink