Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-06-29 20:00:38

Ő egyszerűen egy gyilkos, és szégyen hogy kiszabadulhat + videó

Hajlandó fogolycsere-megállapodást kötni a Hezbollahhal az izraeli kormány.

A libanoni terrorszervezet a tervek szerint átadná a zsidó államnak azt a két katonát, akiket még 2006 nyarán raboltak el, cserébe öt Hezbollah fegyveresért. Az izraeli kabinet annak ellenére fogadta el a javaslatot, hogy korábban Ehud Olmert azt mondta, hogy a két katona mára már biztosan halott.

Eldad Regev és Ehud Goldwasser. Lassan két éve, hogy elrabolta őket a Hezbollah a libanoni-izraeli határon. Részben emiatt, másrészt a folyamatos rakétatámadásokra válaszul indította Izrael a második libanoni háborút a terrorszervezet felszámolására. Ez utóbbi nem sikerült, éppen ezért most egyezkedni kényszerült velük a jeruzsálemi kormány.

Elfogadták a fogolycserét. Még Olmert kormányfő is erre szavazott, bár megjegyezte: Regeven és Goldwasseren ez aligha segít. Az izraeli titkosszolgálat ugyanis úgy tudja, hogy már régóta nem élnek.

A zsidó állam nagy árat fizet a fogolycseréért, vélik sokan Izraelben. Az alku szerint a jeruzsálemi kormánynak szabadon kell engednie öt terroristát. Közülük legveszélyesebb Samir Qantar, akit 1980-ban életfogytiglanra ítélték Izraelben, mert három embert ölt meg.

„Ő egyszerűen egy gyilkos, és szégyen hogy kiszabadulhat” – mondta egy asszony, akinek a férjét és négyéves kislányát is megölte Quantar.

Libanonban viszont tárt karokkal várják Qantart. Mindenesetre eldőlt, hogy Qantar kiszabadulhat, akárcsak a két izraeli katona, már ha élnek egyáltalán.

Ajánlom

További külföldi híreink