Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-06-11 19:02:20

Brutális kínzások Kínában + videó

Tibeti tüntetők most szemtanúként mondták el újságíróknak, az év elején hogyan fojtották el a kínai hatóságok a Lhasai megmozdulásokat.

Egy demonstrátor szerint a rendőrség házról házra kutatta fel a tüntetésben résztvevőket. Ez a 38 éves textilkereskedő elmondta, hogy legalább hat tibeti halálának volt a szemtanúja. Az áldozatok lövések és késelések okozta sebekben haltak meg. A férfi félti az életét, ezért a nepáli hátáron keresztül Indiába szökött, ahol a tibeti száműzetésben lévő kormány székhelye található.
   
„Azokat, akiket a kínai rendőrség letartóztatott, megkínoztak. Akiket nem tartóztattak le, azok pedig félelemben élnek, mikor jön el a kínai rendőrség, hogy őrizetbe vegye őket. A tibetiek nem mozoghatnak szabadon. Ez a helyzet Tibetben.”– mondta el egy menekült.

A menekült férfi szeretne visszatérni családjához, de jelenleg ez lehetetlen. A száműzetésben lévő kormány szerint a kínai csapatok több mint száz tüntetőt öltek meg és százakat vettek őrizetbe.

A dalai láma küldöttei június elején a kínai tisztviselőkkel folytattak tárgyalásokat, Peking azonban a buddhista vezetőt teszi felelőssé a zavargásokért. 

Ajánlom

További külföldi híreink