Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-06-09 17:00:30

Az oroszok részt akarnak venni az új világrend kialakításában + videó

Új orosz külpolitika alapjait rakta le Dmitrij Medvegyev elnök - így értékeli a moszkvai sajtó az új orosz államfő németországi látogatását és a szentpétervári gazdasági fórumon illetve FÁK-csúcson tartott beszédét. A XII. gazdasági csúcson, amelyet nem titkoltan a svájci Davosban évenként tartott fórum vetélytársának tartanak, Medvegyev új globális világrendet sürgetett a kibontakozó pénzügyi világválság megoldására.

„Oroszország ma globális játékos, amely megérti, hogy felelőssége van a világsorsa iránt. Részt akarunk venni az új játékszabályok kialakításában, de nem imperialista ambíciótól fűtve, hanem mert megvannak hozzá a képességeink és forrásaink” - mondta Medvegyev.

Az orosz államfő azt mondta: Moszkvát nemzetközi pénzügyi központtá, a rubelt pedig az egyik vezető tartalék valutává akarja tenni, miközben az orosz tőke terjeszkedni fog külföldön is. Medvegyev a pénzügyi világválság egyik fő okát az Egyesült Államok szerepében látja.

Medvegyev keménynek mutatkozott a FÁK tagállamaival szemben is. Az orosz államfő Grúziának és Ukrajnának is értésére adta, hogy ellenzi a két egykori szovjet köztársaság NATO-csatlakozását.

Ajánlom

További külföldi híreink